Svijet
AFD ŽELI VLADATI

Zabrinuti Scholz - kako vratiti potporu
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Rezultat europskih izbora loš je za sve stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj i žele li vratiti potporu birača, ne mogu se praviti da su stvari iste kao prije, rekao je kancelar Olaf Scholz. Ističe kako je uspjeh krajnje desnih stranaka zabrinjavajući i da ga se ne bi trebalo uzeti kao nešto normalno. "To nas treba zabrinuti. Ne smijete se na to naviknuti i trajni je zadatak da ih potisnemo natrag", dodao je.

Sve tri stranke vladajuće koalicije pretrpjele su poraz na europskim izborima u nedjelju, a krajnje desna Alternativa za Njemačku ostvarila je priličan uspjeh, pokazuju privremeni podatci. Scholzovi Socijaldemokrati imaju najgori rezultat dosad na nacionalnim izborima, poraz koji dovodi u pitanje budućnost vlade. Scholz je rekao kako se zauzima za to da se odluka o vodećim pozicijama u Europi donese brzo, dodavši da se predsjednica Europske komisije mora osloniti na većinu tradicionalno demokratskih stranaka u Europskom parlamentu. "Nema razloga da to predugo traje", rekao je Scholz.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen počela je u ponedjeljak okupljati koaliciju, nakon što je njezina Europska pučka stranka osvojila više mandata nego što ih je imala. No da bi osigurala novi petogodišnji mandat, mora je podržati većina čelnika država članica i većina u Europskom parlamentu. Koalicijske stranke u Njemačkoj odbacile su mogućnost da se von der Leyen obrati za potporu talijanskoj nacionalističkoj premijerki Giorgii Meloni, s kojom je dosad blisko surađivala.

Drugi najbolji rezultat krajnje desne njemačke stranke AfD na izborima za Europski parlament naglasio je rastuću snagu stranke i njezine pretenzije na vlast, rekla je supredsjednica stranke Alternativa za Njemačku. Druge njemačke političke stranke odbile su koalirati s AfD-om ili surađivati s krajnje desnim populistima u vladinim tijelima, nastojeći time onemogućiti dolazak te stranke na vlast. Weidel je ustvrdila da povećana podrška stranci, osobito na istoku Njemačke, znači da ju se ne može držati izvan vlade zauvijek. Tri istočnonjemačke savezne države trebale bi u rujnu održati izbore, a AfD je bio jasan favorit u toj regiji na izborima za EU parlament. Weidel je tražila od kancelara Scholza da sazove prijevremene izbore, s obzirom na slabe rezultate svih triju stranaka njegove koalicije. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FINSKI PARLAMENT USVOJIO ZAKON

Finska blokira ulazak migranata iz Rusije

2

KREMLJ UPOZORAVA NA ESKALACIJU NAPETOSTI

“Opasna dozvola zapada za napade na Rusiju”

3

LOKACIJA - NEDALEKO OD SREBRENICE?!

RS planira graditi “svoj” memorijalni kompleks