Regija
SMOTRA DJEČJIH FOLKLORNIH SKUPINA VSŽ-A

Svoje je umijeće pokazalo tisuću malih folkloraša
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
VINKOVCIU organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je proteklog vikenda održana dvodnevna Županijska smotra dječjih folklornih skupina najistočnije županije. Na pozornici u pješačkoj zoni, ispred Gimnazije, u subotu je nastupilo 15 dječjih skupina, a dan poslije predstavile su se 22 skupine, ukupno oko tisuću malih folkloraša koji su u svojim programima pokazali što su naučili od starijih i potvrdili da su marljivi čuvari folklorne tradicije i baštine svoga kraja.

Grad Vinkovci ponosan su domaćin ove smotre, istaknula je gradska pročelnica za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.

- Unazad nekoliko godina imamo tu čast da možemo ugostiti djecu iz cijele županije i to nam je iznimno drago. Ovo je jedan poseban događaj u našem gradu, kada možemo vidjeti što su ta djeca tijekom godine radila i trudila se i koliko vole svoju baštinu i tradiciju. Raduje nas što će Vinkovci od ove godine biti domaćin i državne smotre, Festivala dječjeg folklora Hrvatske, čiju je organizaciju preuzeo Kulturni centar Gatalinka. Tako ćemo u listopadu ovdje u Vinkovcima moći vidjeti djecu iz cijele Hrvatske koja će nam pokazati kako njeguju svoju tradicijsku baštinu – rekla je Liščić Drmić.

Župana Damira Dekanića impresionirao je broj sudionika.

- Rekli su mi da oko 1000 djece nastupa na ovoj smotri. To je jedan od razloga zašto smo svi ovdje i zašto se bavimo ovim čime se bavimo. Naša je zadaća čuvati tradiciju, a ova djeca su u tome naš zalog za budućnost – rekao je župan Dekanić.

Osim brojne publike u vinkovačkoj pješačkoj zoni, nastupe najmlađih folkloraša na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina pratilo je i stručno povjerenstvo, a ocjenjuju se dvije kategorije, za dob do 10 godina i od 10 do 15 godina. Čine ga Jelena Draksler iz Osijeka, koja ocjenjuje ukupan dojam, ples i scensku primjenu folklora, Ana Zlatunić iz Županje, zadužena za glazbu i pjevanje, i Tomislav Vidinović iz Tordinaca, koji ocjenjuje odijevanje i oglavlja. Zbrojem ocjena dobit će se ukupni pobjednici u svakoj kategoriji i oni će našu županiju predstavljati na državnoj smotri u listopadu u Vinkovcima. Organizatori podsjećaju kako ćemo tko je bio najbolji saznati za nekoliko dana jer nakon nastupa uživo članovi stručnog povjerenstva pregledat će i snimku kako bi se što bolje popratili svi detalji svakog nastupa. Nakon toga donijet će odluku o poretku. M. Flego
Možda ste propustili...

IZGRADNJA NOVOG BELOMANASTIRSKOG GRADSKOG STADIONA

Novi krov stajat će oko 300 tisuća eura

LJETNA RADIONICA

Svladali decoupage

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele
zemlju dati podobnima

2

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu

3

AKTIVNO LJETO U CRVENOM KRIŽU NAŠICE

Dostava toplih obroka, Ljetna škola i pomoć u kući za 72 korisnika