Autoglas
ZAKON TRŽIŠTA

ACC će pričekati s tvornicama baterija u Europi
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Proizvođač baterija ACC, zajednička tvrtka multinacionalnog automobilskog diva Stellantisa i njemačkog Mercedesa, pauzirao je gradnju tvornica u Njemačkoj i Italiji, te se planira usredotočiti na razvoj jeftinijih baterija u uvjetima posustale potražnje za električnim vozilima. Iz ACC-a poručuju da moraju istražiti i razviti jeftine baterije kako bi električna vozila bila jeftinija. Vremenski okvir gradnje tvornica planiraju potvrditi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

ACC gradi tvornice u talijanskom Termoliju i u njemačkom Kaiserslauternu, a trenutno povećava proizvodnju u prvom pogonu, na sjeveru Francuske. Rast europskog tržišta električnih vozila zamjetno je posustao jer su se kupci zbog visokih kamatnih stopa i srezanih državnih poticaja okrenuli hibridnim automobilima i benzincima, primjećuje Reuters. Europski proizvođači suočeni su istodobno sa žestokom jeftinijom kineskom konkurencijom. Stellantis je tako s kineskim proizvođačem baterija za električna vozila CATL-om dogovorio gradnju tvornice u Europi.

- Naše investicijske planove za električna vozila prilagodit ćemo dinamici rasta njihove prodaje na tržištu - rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares odgovarajući na upit novinara podržava li tvrtka i dalje tri ACC-ove tvornice u Europi, povrh one koju gradi s CATL-om. "Ne kontroliramo dinamiku (prodaje)", dodao je Tavars. H
Najčitanije iz rubrike