Osijek
ZRAKOPLOVI IZNAD GRADA

Počela je nova sezona borbe protiv komaraca
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Na komarce se za vikend krenulo sa dva zrakoplova, dva drona te sa tla. Najviše komaraca evidentirano je na Iktusu
U subotu i nedjelju zabilježili smo prve tretmane komaraca zrakoplovima u novoj sezoni borbe. Prvo u subotu ujutro iznad poplavnog područja na lijevoj obali, sjeverno od prigradskih naselja Josipovca i Višnjevca, a potom te večeri i na sjevernom području grada Osijeka. U nedjelju ujutro slijedio je tretman zrakoplovom u prigradskim naseljima Brijest, Briješće, Tenja i Sarvaš, zatim na poplavnom području sjeverno od Sarvaša te tretman zrakoplovom na južnom području Osijeka. Zaprašivanje komaraca obavljeno je i sa zemlje, posebice u parkovima u središtu Osijeka.

To je u subotu na konfreneciji za novinare najavio Dragan Vulin, dogradonačelnik, naglasivši kako će se ponoviti prošlogodišnja praksa, koja se pokazala učinkovitom - simultani tretmani iz zraka i sa zemlje.

Dronovi na Halaševu


Zbog visokih vodostaja Dunava i Drave, što je uzrok pojave poplavnih komaraca, na osječkom području u tijeku su larvicidni i adulticidni tretmani suzbijanja komaraca. U borbu protiv komaraca išlo se s dva zrakoplova, onaj crveni letio je iznad zelenih površina, a bijeli iznad naseljenih područja. Zanimljivo, izvođač zaprašivanja koristio se i dvama dronovima, u subotu u jutarnjim satima iznad Halaševa. Riječ je o šumsko-močvarnom području s baranjske strane, kod zapadne obilaznice i u visini Višnjevca i Josipovca.

- Zbog velikih poplava u Njemačkoj očekujemo i znatno viši vodostaj Dunava cijelog lipnja, što znači da će i vodostaj Drave u tome razdoblju biti visok, očekuje se vodostaj od 350 centimetara – kazao je Vulin. Istaknuo je i da je od 27. svibnja odrađeno osam larvicidnih tretmana, na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, i da je izdano i sedam preporuka za adulticidni tretman iz zraka avionom. Pojedina područja bit će prvi put larvicidno tretirana dronovima, što je određeno ovogodišnjim ugovorom o izvođenju radova kako bi se moglo obaviti tretiranje na najnepristupačnijim područjima, kojima čak ni amfibijska vozila ne mogu pristupiti, primjerice zbog srušenih stabala.

Iktus najkritičniji


Podsjetio je Vulin da je i ove godine potpisan sporazum s okolnim općinama kako bi se moglo tretirati poplavno područje unutar tih općina, što znatno utječe na pojavu komaraca u Osijeku, a to se rješenje prošle godine pokazalo vrlo uspješnim.

Prije tretmana tijekom vikenda Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a je, u četvrtak, metodom CDC klopki, nakon 12-satnog uzorkovanja, saznao gdje su komarci najbrojniji. Bilo je to područje oko Iktusa, s 2735 komaraca po klopki, a na drugom mjestu bio je Sarvaš (1594 komaraca). Treće po brojnosti komaraca bilo je područje Halaševa (921), slijedili su Klisa, Retfala, Đavolja greda, Pampas, vikend-naselje Karašica. Najmanje uhvaćenih komaraca bilo je u četvrtak u Tenji (57).

Za borbu protiv komaraca u proračunima grada Osijeka i okolnih općina Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut osigurano je 1,9 milijuna eura. U osječkom gradskom proračunu predviđeno je 800 tisuća eura, iz državnog proračuna Vlada je osigurala 600 tisuća eura, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 200 tisuća eura, a ostatak su osigurale okolne općine.

- Prošle godine imali smo četiri vodena vala, a trenutačna situacija nije toliko dramatična. Gotovo sam siguran da će nam postojeća sredstva biti dovoljna za uspješnu borbu do kraja sezone, a ako bude potrebno, zasigurno ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva – zaključio je Vulin.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

GRADSKA UPRAVA UVODI RED U IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

Vulin: Projektanti namjerno predaju nepotpune zahtjeve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANDRA MARIJANOVIĆ & MARIO MATOKOVIĆ

Muralima mijenjaju gradske vizure i potiču zajednicu da svakodnevno živi kulturu

2

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 75 POTPORA ZA TURIZAM:

Unaprjeđujemo kvalitetu destinacije

3

USPJEH STUDENATA EKONOMSKOG FAKULTETA

Pobijedili na Digitalnom inovacijskom inkubatoru