Regija
IZMIJENJENA ODLUKA O STIPENDIRANJU

Aneksi ugovora za dio donatorskih stipendija
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Iznosi stipendija su povećani, dio donatorskih je niži, paće razliku do gradske podmiriti iz vukovarskog proračuna
Za školsku/akademsku godinu 2023./2024. iz proračunskih sredstava Grada Vukovara dodijeljene su 264 stipendije.

Od toga su 104 stipendije dodijeljene za studente svih godina studija deficitarnih zvanja, 86 za one koji studiraju na području izvan Vukovara, prve, druge i viših godina studija ostalih zvanja, 16 stipendija za studente koji studiraju na području Vukovara, prve, druge i viših godina studija ostalih zvanja i 58 stipendija za učenike srednjih škola, prve i viših godina školovanja za deficitarna zanimanja. Istodobno je odlučeno i povećati iznos stipendija, pa one sada, ovisno o kategoriji, iznose 160, 130, 100 i 60 eura mjesečno tijekom deset mjeseci u školskoj/akademskoj godini.

Kao i prethodnih godina, stipendiranje učenika i studenata provodi se i uz potporu, odnosno donacije drugih gradova, što je dijelom bilo razlog za nedavno usvajanje dopune odluke o stipendiranju učenika i studenata, koja sve stipendiste stavlja u ravnopravan položaj. Kako je pojasnio Darko Dimić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje, prije povećanja iznosa donatorske su stipendije bile u pravilu više od definiranih iznosa.

- Sada su naše stipendije veće od nekih donatorskih i ovo je reakcija u tom smjeru. Donatorske su do ove godine bile u pravilu veće od naših i to je bila svojevrsna nagrada za studente koji su bili na vrhu ljestvice. Kako su sada naše veće od onih koje daju neki gradovi, taj se smisao dijelom izgubio i aneksima moramo dopuniti ugovore kako bi svi stipendisti u svakoj kategoriji bili u istom položaju - rekao je Dimić i dodao kako će razliku od iznosa donatorske do definiranog iznosa gradske podmiriti iz gradskog proračuna.

Naveo je kako su pravodobno komunicirali s gradovima koji doniraju stipendije i upoznali ih s novim iznosima.

- Neki su i povećali, a neki ostali na starom. Svake godine sklapamo ugovore s gradovima i nastojimo da svi naši gradovi-prijatelji budu donatori stipendija. Ove smo godine slali i nove upite gradovima, a nagodinu ćemo u taj postupak krenuti još ranije i pokušati dobiti što veći broj stipendija - poručio je pročelnik.

Na upit kako definiraju koja su zvanja i zanimanja u Vukovaru deficitarna, odgovorio je da traže službeno očitovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i njihove podatke svake godine uzimaju kao mjerodavne.

Prilikom sklapanja ugovora sa stipendistima čelnici Grada izrazili su zadovoljstvo činjenicom da svake godine raste broj onih kojima dodjeljuju stipendije, ali i onih koji su izvrsni u obrazovanju i također ih nagrađuju. Istodobno su uveli i novu mjeru, kojom žele potaknuti izvrsnost i među mlađima - osnovnoškolacima, te njihovih učitelja i mentora.

Grad Vukovar će za ovu generaciju stipendista, uz donatorske stipendije, izdvojiti 300.000 eura.

Dragana Korpoš
NOVČANO NAGRAĐUJU IZVRSNE STUDENTE
Uz stipendije, Grad Vukovar novčane nagrade dodjeljuje studentima koji su ostvarili izvrsne uspjehe. Tako je krajem prošle godine novčanu nagradu od 200 eura za izvrstan uspjeh u akademskoj godini 2022./2023. primilo 35 redovitih studenata koji su ostvarili prosjek ocjena od 4,50 do 5,00, a nagrađeni studenti bili su izvrsni u različitim studijskim programima, uključujući učiteljski studij, dentalnu medicinu, fizioterapiju, psihologiju, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, kemijsko inženjerstvo u zaštiti okoliša i farmaciju.

Darko Dimić pročelnik

Donatorske stipendije do ove su godine bile u pravilu veće od naših; kako su sada naše veće od onih koje daju neki gradovi, aneksima dopunjavamo ugovore kako bi svi stipendisti bili u istom položaju.

Možda ste propustili...

ODRŽANA JE 37. KULINIJADA U ĐAKOVU

Šampionski pehar za kulin Mesnice “Žera”

IZBOROM NAJLJEPŠIH NOŠNJI ZATVORENI 58. ĐAKOVAČKI VEZOVI

U najljepšem ruhu Ivana Harnoš, Gordana Doko, Hrvoje Levaković

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele
zemlju dati podobnima

3

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada