Autoglas
OPEL : NAJVEĆE LAGANO GOSPODARSKO VOZILO

Električan, inovativan i učinkovit, novi Movano
Objavljeno 4. lipnja, 2024.
Opel Movano postavlja standarde, ima električni motor od 200 kW/270 KS i okretni moment od 400 Nm te doseg od 420 km
Novi Opel Movano, sa širokim izborom stilova karoserije, do 17 m³ prostora za teret i nosivosti do dvije tone, najveći je među laganim gospodarskim vozilima (LGV). Zadržao je sve vodeće kvalitete u klasi, a povrh toga ima i neke nove, kao što su napredni sustavi za pomoć vozaču koji prvi put omogućuju automatiziranu vožnju razine 2.

Unutrašnjost je usmjerena na povezivanje, ergonomiju i udobnost. Redizajnirani kokpit sadržava sustave za informiranje i zabavu sa zaslonom na dodir u boji veličine do deset inča.

Snažno ubrzanje


Moguće je bežično punjenje pametnog telefona, kao i upotreba značajke ulaza i pokretanja bez ključa. Svestrana klupa "Eat & Work" (dostupna kao opcija) može se upotrijebiti i kao radna površina. Novi električni transporter pokreće iznimno jak električni motor, snage 200 kW/270 KS i okretnog momenta od 400 Nm.

Zahvaljujući novoj bateriji od 110 kWh Movano Electric može prijeći i do 420 kilometara (WLTP) bez zaustavljanja zbog punjenja. Dodatnu svestranost pruža utičnica na ploči s instrumentima od 230 V koja omogućuje napajanje ili punjenje električnih uređaja. Maksimalni okretni moment dostupan prvim pritiskom papučice gasa povećao se s 260 Nm na 400 Nm - što znači da Movano Electric može snažno ubrzati iz mirovanja čak i pod punim opterećenjem te može putovati brzinom i do 130 km/h.

Ovisno o svojim željama, vozači Movana Electric mogu birati između tri načina vožnje za najpovoljnije performanse i doseg. "Normalni" (ograničen na izlaznu snagu od 160 kW), "ekološki" - za optimizaciju dosega (120 kW) i "snažni" način - za najveće performanse (200 kW). Vozači mogu postaviti i četiri razine rekuperacije energije pri kočenju upotrebnom ručica na upravljaču. Movano Electric ima trofazni ugrađeni punjač od 11 kW za punjenje izmjeničnom strujom u svojoj standardnoj opremi. To je i prvi Opel s opcijom punjenja istosmjernom strujom do 150 kW.

Svestranost


Na javnoj postaji za brzo punjenje potrebno je samo 55 minuta da bi se napunilo 80 % baterije. Opelov najveći LGV dostupan je prvi put i kao Movano HYDROGEN, za one koji žele prelaziti velike udaljenosti bez lokalnih emisija uz brzo punjenje. Vozilo s inovativnim pogonom na vodik ima doseg do 400 km (WLTP) i može se napuniti vodikom u približno samo pet minuta. Tri vrlo učinkovite turbodizelske jedinice upotpunjavaju postavu pogona. Izlazna snaga motora može iznositi 88 kW/120 KS, 103 kW/140 KS ili 132 kW/180 KS i, ovisno o izlaznoj snazi, može se kombinirati s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Uz aerodinamična poboljšanja na karoseriji ti pogoni smanjuju potrošnju goriva za 9 % u usporedbi s prijašnjim, što Movano čini najboljim po učinkovitosti goriva i emisija CO2. Bežično punjenje pametnih telefona osobito je praktično za dostavljače i druge profesionalce koji često upotrebljavaju mobilne telefone za posao.

Svestranost je najvažnija značajka novog Movana, ne samo zbog širine izbora njegovih varijanti ili opcija za teretni prostor nego i zbog interijera.

Milan Bugarić
Spreman na sve: izbor stilova karoserije bez premca
Novi Movano ističe se i širinom izbora stilova karoserije. Četiri duljine vozila, tri različita međuosovinska razmaka i tri različite visine te verzije furgona i kipera, odnosno verzije s platformskom šasijom, dvostrukom kabinom i tovarnim prostorom s niskim dnom, omogućuju bezbroj konfiguracijskih opcija kako bi svaki korisnički profil pronašao odgovarajuće rješenje. U isto vrijeme Opelov najveći LGV ne odriče se svoje nosivosti ili prostora za teret. Movano Electric ima nosivost do 1500 kg, nosivost dizelske verzije iznosi do dvije tone, a zahvaljujući praktičnoj lokaciji baterije u podvozju prostor za teret i dalje obuhvaća do 17 m³. Movano Electric također je pogodan za mnogobrojne prerade. Novi Movano, Movano Electric i Movano HYDROGEN u budućnosti će biti idealni, učinkoviti partneri u uštedi resursa za zahtjevne terenske uvjete. Opel će uskoro otvoriti narudžbe za Movano i Movano Electric.

Najčitanije iz rubrike