Crna kronika
NAKON ISPUMPAVANJA ŽELUDCA 14-GODIŠNJAKA

Vlasnik kafića na sudu jer se dječak napio u lokalu
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Tvrtka je kažnjena s 1000, a vlasnik s 300 eura jer su djeci poslužili alkohol

Vlasnik kafića i njegova tvrtka proglašeni su u prekršajnom nalogu krivima zbog davanja alkohola maloljetnicima u jednom gradu u Slavoniji. Slučaj je otkriven nakon što je 28. listopada 2023. u 2.33 od medicinske sestre iz bolnice zaprimljena dojava da su na Odjel pedijatrije primili maloljetnika pod utjecajem alkohola, koji je ondje i zadržan.U naknadnom razgovoru s maloljetnikom, odnosno dječakom rođenim 2009., u prisutnosti majke, on je izjavio kako je u ugostiteljskom objektu bio u izlasku, u društvu prijatelja u dobi od 15 i 16 godina, te da su svi zajedno konzumirali alkoholna pića - juice-votku. Utvrđeno je da je tim alkoholnim pićem maloljetne osobe poslužio konobar ugostiteljskog objekta, a vlasnik, odnosno osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke, dopustio je konzumiranje alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Time je i pravna osoba u istom ugostiteljskom objektu počinila prekršaj posluživanja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Prekršajnim nalogom koji je izdao nadležni sud tvrtka je nepravomoćno kažnjena novčanom kaznom od 1000 eura, a vlasnik s 300 eura. Kaznu su dužni platiti u roku od 90 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga, a ako u navedenom roku uplate dvije trećine kazne, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena.

- Na temelju podnesenog optužnog prijedloga, utemeljenog na neposrednom opažanju ovlaštene osobe tužitelja, kao i vjerodostojnoj dokumentaciji, drži se u dovoljnoj mjeri utvrđenim i dokazanim prvookrivljenikovo i drugookrivljenikovo počinjenje prekršaja, tako da je sudac izdao ovaj prekršajni nalog bez ispitivanja okrivljenika i provođenja glavne rasprave. Izrekao im je novčanu kaznu u granicama propisanima Zakonom za tu vrstu prekršaja jer su već kažnjavani (zaprijećena kazna za prekršaj od 5000 do 40.000 kuna za pravnu osobu, kazna od 2000 do 7000 kuna za odgovornu osobu) držeći da će se i tako izrečenim kaznama postići svrha kažnjavanja - navodi se u obrazloženju nepravomoćnog prekršajnog naloga. Protiv prekršajnog naloga postoji pravo prigovora sudu, no u slučaju njegova podnošenja okrivljenicima se može izreći i stroža kazna.

Nije ovo prvi slučaj kažnjavanja ugostitelja zbog toga što su maloljetnici u njihovim lokalima konzumirali alkoholna pića. Kazne su moguće i ako se piće daje alkoholiziranim osobama. Tada su u prekršaju i konobari koji poslužuju alkoholno piće već pijanoj osobi. Posljednjih godina najviše takvih prijava dobile su konobarice, s jedne strane zakonski ne smiju poslužiti pićem pijanu osobu, a s druge strane moraju raditi prema uputama poslodavca, odnosno vlasnika kafića...

Sandra Lacić
ČESTE KONTROLE
Državni inspektorat svake godine provede pojačane nadzore sanitarne i turističke inspekcije u ugostiteljskim objektima. Naime, ugostitelj ne smije poslužiti gosta, odnosno dopustiti mu konzumiranje alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol, ako procijeni da je gost mlađi od 18 godina, a gost dobrovoljno ne dokaže da je stariji davanjem na uvid neke od osobnih isprava. Tijekom 2022. godine turistički inspektori su u 84 slučaja utvrdili povredu navedenih odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Za utvrđene povrede propisa turistički inspektori podnijeli su nadležnim prekršajnim sudovima 15 optužnih prijedloga, šest prekršajnih naloga, te su naplatili 107 kazni na mjestu počinjenja prekršaja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi