Kultura
ZAVRŠIO 7. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA

Filmu "Samo kad se smijem" tri nagrade
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Dodjelom nagrada laureatima i projekcijom hrvatskog igranog filma "Stric" redatelja Andrije Mardešića i Davida Krapca u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici završio je 7. Filmski festival glumca, festival suvremenog hrvatskog filma organizaciji Umjetničke organizacije Asser Savus iz Vinkovaca i Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Domaća je publika uživala proteklih osam festivalskih dana u najnovijoj hrvatskoj produkciji i koprodukciji, igranoj i animiranoj.

U sklopu 7. Filmskog festivala glumca u natjecateljskom dijelu vinkovačka je publika, željna filmskih projekcija jer najstariji grad u Europi već desetljećima nema kinodvoranu, vidjela "Sedmo nebo" Jasne Nanut, animirani hit "Cvrčak i mravica" autorskog tima Luka Rukavina, Rona Žulj i Darko Bakliže, film Lukasa Nose "Escort", hvaljeni "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića, dramu "Samo kad se smijem" redateljice Vanje Juranić, film za djecu "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca, "Pamtim samo sretne dane" Nevija Marasovića, krimitriler "Smrt djevojčice sa žigicama" Gorana Kulenovića i na završnici "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Stručni žiri, kojega su, prema izboru HDFD-a, činili Ana Maras Harmander, Marina Kostelac i Petar Orešković, imao je nimalo lak zadatak odabrati najuspjelije glumačke izvedbe viđene u prikazanima filmovima. Zlatni Orion za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Tihana Lazović za ulogu Tine u filmu "Samo kad se smijem". Zlatni Orion za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Goran Marković za ulogu Damira u izvrsnoj obiteljskoj drami "Sigurno mjesto". Srebrni Orion za najbolju žensku sporednu ulogu odlazi Juditi Franković Brdar za ulogu Paulinine majke u "Dnevniku Pauline P.". Srebrni Orion za najbolju sporednu mušku ulogu odnio je Slavko Sobin za ulogu okrutnog Frane Lovrića u filmu "Samo kad se smijem". Svi dobitnici koji nisu mogli doći na dodjelu javili su se i zahvalili videolinkom. Statua Orion rad je kipara Vladimira Voćanca, prema ideji likovnog umjetnika i dizajnera Davora Schunka, autora svih vizuala FFG-a.

O najboljem filmu odlučio je ocjenjivački sud koji su činili vinkovački gimnazijalci (njih čak 22), tj. Žiri mladih, koji su polaznici nastave Medijske kulture pod vodstvom profesorice Marije Tikvić. Uz svoje stručno obrazloženje najboljim filmom 7. Filmskog festivala glumca proglasili su dramu "Samo kad se smijem", te mu dodijelili sad već tradicionalnu nagradu "Priznanje mladih grada Vinkovaca".

Festival je i službeno zatvorila zamjenica pročelnice Odjela za kulturu i turizam, Jasna Garvanović, iskazavši svoje osobno zadovoljstvo viđenim i izrazivši volju za pomoć kako bi sljedeći festival bio još kvalitetniji, raznovrsniji i veći. Priredbu zatvaranja vodila je Vinkovčanka Biljana Pavlović.

Na žalost, na ovogodišnjem Filmskom festivalu glumca filmoljupci su bili uskraćeni za sjajni popratni program ANIMAoptik, posvećen animiranom filmu i stripu.

Organizatori kažu kako je pomalo iznenađujuće puno posjetitelja prodefiliralo 7. Filmskim festivalom glumca, koji se iz godine u godine čini sve ozbiljnijim kandidatom za jedan od najvažnijih te vrste u Hrvatskoj. Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i HAVC-a, uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana