Novosti
PASTORALNO-KARITATIVNA USTANOVA HBK-A

Naglić: Hrvatski Caritas 30 godina organizira i prikuplja pomoć za sve potrebite
Objavljeno 20. studenog, 2023.

Hrvatski Caritas ove godine obilježava 30 godina osnutka, a voditelj posebnih projekata Filip Naglić ističe prikupljanje pomoći za potrebite nakon potresa i sudjelovanje u međunarodnim akcijama te upozorava na povećanje broja korisnika karitativne pomoći.Hrvatski Caritas je pastoralno-karitativna ustanova Hrvatske biskupske konferencije i krovna organizacija mreže koju čini 16 (nad)biskupijskih Caritasa i Caritas Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj, uključujući i više od 1400 župa. Naglić naglašava suradnju Caritasa s tijelima državne uprave kako bi se ljudskim, materijalnim, programskim i duhovnim resursima pridonijelo općem dobru, izgradnji društva solidarnosti i socijalne pravde, iskorjenjivanju siromaštva i socijalne isključenosti te poduprlo najugroženije, zapostavljene i obespravljene. Kaže da se u odnosu prema 2021. broj korisnika karitativne pomoći u 2022. povećao za gotovo 32 posto, čemu pridonose raseljene osobe iz Ukrajine, ali i velike krizne situacije - potresi u Zagrebu i na Banovini te poplave u Slavoniji. Hrvatski Caritas svojim je djelovanjem nazočan na Banovini, ističe, dodajući da su nakon potresa 2020. donacijama Caritasa diljem svijeta, hrvatskih katoličkih misija, poslovnih subjekata, biskupija/župa i pojedinaca nabavljene 192 modularne stambene jedinice, vrijedne oko dva milijuna eura, i dane na korištenje obiteljima, za više od 600 korisnika. Sada je u dvorištima obiteljskih kuća još 170 modularnih jedinica, koje se povlače kad se kuće obnove. Ukupna pružena financijska i materijalna pomoć Caritasa na Banovini je oko 4,25 milijuna eura, kaže Naglić, dodajući da ondje sudjeluju i u nizu međunarodnih projekata.

Hrvatski Caritas uključen je i u brojne međunarodne projekte pružanja pomoći u BiH, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, ali i u Ukrajini, Turskoj, Palestini te još sedam zemalja. Nastoje u suradnji s drugim ustanovama HBK-a i samostalno stipendirati đake i studente iz Hrvatske, BiH, Pakistana i Irana. Naglić podsjeća i na pomoć stradalima u Domovinskom ratu - Caritas je organizirao tzv. kumstva na daljinu i skrb za više od 13.000 djece koja su izgubila roditelje te pružao zdravstvenu njegu i pomoć. Služio je i kao katalizator i usmjeravatelj važnih projekata međunarodne pomoći te bio spona između hrvatskog iseljeništva i Hrvatske. S dolaskom mira, ističe, Hrvatski Caritas posvetio se socijalnoj zaštiti i pomoći povratnicima te obnovi domova, kada je pokrenuo i Program mikrokreditiranja malih poduzetnika. Provodi se i nacionalni humanitarni program pomoći najsiromašnijim obiteljima "Za 1000 radosti" te program stipendiranja studenata i đaka slabije ekonomske situacije "Stipendisti". Tu je i višegodišnji program s ciljem osvješćivanja hrvatske javnosti za darivanje potrebitih u BiH.

U vrijeme migrantskog vala kroz Hrvatsku (2015. - 2016.) izravno su i u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovali u zbrinjavanju tisuća ljudi u prihvatnom centru Opatovac, a potom i Sl. Brod, uz pomoć Caritasove mreže i brojnih volontera u suradnji s državnim vlastima, HCK-om i civilnim društvom, kaže Naglić. H
RAZVOJ I POTICANJE VOLONTERSTVA
Naglić također podsjeća da je Caritas 2000-tih intenzivno započeo aktiviranje kapilarne mreže župnih Caritasa i sustavni pristup razvoju i poticanju volonterstva, pa je razvio mreže (nad)biskupijskih obiteljskih savjetovališta, koja, uz svoj savjetodavni rad, pokazuju odgovor Crkve na aktualne društvene probleme posvećujući pozornost pitanjima braka i obitelji. Caritas danas provodi nacionalne programe i pojedinačne projekte kao što su “Nedjelja Caritasa”, u kojom se u svim crkvama prikupljaju sredstva za djelovanje župnih, (nad)biskupijskih i nacionalnoga Caritasa te senzibilizira javnost za daljnje karitativno djelovanje.

POMOĆ UKRAJINI
U sklopu humanitarne akcije prikupljena je financijska donacija za rat u Ukrajini iznad 871.000 eura, a materijalna donacija vrijedna je 413.000 eura. Suradnjom Hrvatskog Caritasa s humanitarnim odjelom Američke katoličke biskupske konferencije pomagali smo u integraciji ukrajinskih izbjeglica koji su privremenu zaštitu potražili u Hrvatskoj, a vrijednost projekta bila je gotovo 1,3 milijuna eura, kaže Naglić. Novčana i materijalna pomoć 2023. prikupljena je i za stradale u potresima u Turskoj i Siriji, u iznosu nešto većem od milijun eura, a poslana su i dva šlepera humanitarne pomoći te deset posve opremljenih i namještenih modularnih stambenih jedinica.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJER: PROSVJEDNIKE NE VODI POLJOPRIVREDNIK

Poruka iz Semeljaca: Selu štete prosvjedi, trebate vidjeti kojom se brzinom kuga širi

2

ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom

3

SVAKA ŠESTA OSOBA ŽIVI S NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, uz diskriminaciju