Novosti
POČAST ŽRTVAMA VELEPROMETA I OVČARE

Prioriteti - pronaći nestale i kazniti sve ratne zločince
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Kroz logor u Veleprometu prošlo je deset tisuća ljudi, podvrgnutih mučenjima

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završeno je u ponedjeljak odavanjem počasti žrtvama srpskih koncentracijskih logora u dvorištu Veleprometa te mimohodom "Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga" i programom "Ovčara - vječna rana" u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.Neće odustati


Prema podatcima HDLSKL-a, kroz Velepromet je do proljeća 1992. prošlo oko deset tisuća osoba, a ubijena su 724 zatočenika. Kod spomen-ploče u dvorištu Veleprometa položen je vijenac, a uz preživjele logoraše i brojne Vukovarce počast žrtvama odali su i potpredsjednici Vlade RH te ministri branitelja i obrane, Tomo Medved i Ivan Anušić.


“Svjesna žrtve, tragedije i važnosti obrane Vukovara, naša je vlada upravo s tim ciljem Zakonom o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta definirala i ove lokacije na kojima su se događali strašni zločini te način obilježavanja, sve s ciljem da se nikada ne zaboravi i da se istina o tim događajima prenese mlađim naraštajima", poručio je Medved, dodavši kako su protiv odgovornih za ratne zločine podnesene brojne kaznene prijave i trebalo bi ih procesuirati. Podsjetio je da ratni zločin ne zastarijeva.

Ministar Anušić naglasio je kako krivci za mnoge zločine diljem Hrvatske nisu odgovarali, poručivši kako neće odustati od njihova kažnjavanja. "Ovo je najveći logor u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Kada smo 1995. krenuli u akcije oslobađanja, nikome od nas koji smo stradali u Domovinskom ratu nije palo na pamet da takne u zarobljenog vojnika, a kamoli u civila. Čini mi se kako je između njih i nas jako velika razlika u mentalitetu i brutalnosti", naveo je Anušić.

Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, podsjetio je da je kroz taj logor prošlo deset tisuća ljudi, te su zarobljeni branitelji i civili sustavno podvrgavani brutalnim mučenjima i ubojstvima. "Što je najtragičnije, još nemamo konkretno ime koje je osuđeno za zločin u Veleprometu. Očekujemo da netko bude optužen i osuđen, naročito tadašnji vojni i politički vrh Jugoslavije, jer se bez njihova blagoslova zločini nisu mogli dogoditi", kazao je Komšić.


Gradonačelnik Vukovara Ivana Penava poslao je poruku kako nakon svega što su Vukovarci i branitelji grada na Dunavu preživjeli tijekom agresije i okupacije nema budućnosti dok se zločinci ne osude. "Netko možda misli kako će protekom 10, 20, 30 ili 40 godina ta stvar ‘leći‘ i ispuhati se, ali neće. Ona će samo rasti i tragedija moderne hrvatske države jest to što nije kaznila krivce, a sve nas druge rasteretila", izjavio je.

Mimohod na Ovčari


Programom "Ovčara - vječna rana" u Vukovaru je odana počast braniteljima, civilima i pripadnicima medicinskog osoblja vukovarske bolnice ubijenima i bačenima u masovnu grobnicu na Ovčari. Nakon okupacije grada JNA i srpske paravojne postrojbe na tom su mjestu ubile 261 osobu, a u masovnoj su grobnici pronađeni posmrtni ostatci njih 200. Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata stoga je 16. put mimohodom i prigodnim programom na mjestu masovne grobnice na Ovčari organizirala odavanje počasti žrtvama, poručivši kako se nikada ne smije odustati od nalaska svih nestalih i procesuiranja odgovornih za počinjene zločine.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJER: PROSVJEDNIKE NE VODI POLJOPRIVREDNIK

Poruka iz Semeljaca: Selu štete prosvjedi, trebate vidjeti kojom se brzinom kuga širi

2

ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom

3

SVAKA ŠESTA OSOBA ŽIVI S NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, uz diskriminaciju