Novosti
NE VRAĆA SE U SABOR

Mariju Banožiću Vlada je odobrila “6 plus 6”
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića u ponedjeljak je povukla zahtjev za aktivaciju i mirovanje njegova zastupničkog mandata, zbog osobnih razloga, koji je, na temelju punomoći, podnijela u petak, doznaje se u Hrvatskom saboru.

“Ne bih to komentirao", kratko je odgovorio Hini Robert Jankovics, predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), koje je o tom zahtjevu trebalo raspravljati i odlučivati na sjednici u utorak. No sjednica je otkazana, objavljeno je u ponedjeljak poslijepodne na službenoj stranici Hrvatskog sabora. Samo nekoliko sati prije toga Jankovics je rekao kako će MIP-u predložiti da prihvati zahtjev Banožićeve odvjetnice. U dobroj vjeri ću tako postupiti, pa ćemo vidjeti kako će glasovati preostalih osam članova Povjerenstva, rekao je Jankovics, koji prije najavljene sjednice MIP-a nije želio iznositi nikakve pojedinosti. Ipak, neslužbeno se doznalo da su stručne službe MIP-a pregledale svu dokumentaciju vezanu uz bivšeg ministra obrane i zaključile da je sva predana dokumentacija u biti zakonita. Osim toga, dobro upućeni izvor istaknuli su kako su od petka ujutro, kad je na temelju punomoći MIP-u podnesen zahtjev za aktivaciju Banožićeva mandata, prošla tri dana, u kojima se nitko iz obitelji Banožić nije usprotivio toj punomoći, pa nema prostora sumnjati da je to volja bivšeg ministra.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da je Banožiću Vlada odobrila zahtjev da u idućih godinu dana iskoristi povlasticu 6+6, što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću a nakon toga pola te plaće. Plenković je rekao da se Banožić Vladi obratio s tim zahtjevom, te da su oni "to riješili". Time će smijenjeni ministar u sljedećih godinu dana, primiti ukupno devet punih ministarskih plaća. Plenković nije želio komentirati situaciju u kojoj je ministrova odvjetnica prvo predala zahtjev za aktivaciju i mirovanje njegovog saborskog mandata, a onda je taj zahtjev povukla. "To morate pitati njegovu odvjetnicu", poručio je.

Ministar Oleg Butković komentirao je stranačku sudbinu Marija Banožića istaknuvši da se "čovjeku dogodila nesreća", te da ga neće izbaciti iz HDZ-a. Odgovarajući na pitanje o Banožićevoj stranačkoj sudbini u HDZ-u, Jandroković je pak poručio da u HDZ-u o tome još nisu razgovarali. "Čekamo da se oporavi pa ćemo onda razgovarati o svemu", rekao je.

Ravnateljstvo Kliničko bolničkog centra Osijek u ponedjeljak je priopćilo kako je Banožićevo zdravstveno stanje u daljnjem poboljšanju, te je premješten s Jedinice intenzivnog liječenja na Kliniku za neurokirurgiju.

Banožić je 11. studenoga ozlijeđen u prometnoj nesreći kod Vinkovaca, u kojoj je poginuo Goran Šarić. Zadobio je ozljede tijela, mozga, prsnog koša, ekstremiteta, pa je, iako je nakon nesreće najprije hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici, zbog težine ozljeda prevezen u osječki KBC. Premijer ga je nakon nesreće razriješio dužnosti, te je za novoga ministra obrane i potpredsjednika Vlade potvrđen osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJER: PROSVJEDNIKE NE VODI POLJOPRIVREDNIK

Poruka iz Semeljaca: Selu štete prosvjedi, trebate vidjeti kojom se brzinom kuga širi

2

ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom

3

SVAKA ŠESTA OSOBA ŽIVI S NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, uz diskriminaciju