Svijet
ŠEF NATO-A SVJEDOČIO SUPROTSTAVLJENIM STAJALIŠTIMA

Stoltenberg upozorava: Secesionizam i ruski utjecaj potkopavaju stabilnost BiH
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Stoltenberg je dao punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Christianu Schmidtu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Sarajevu je upozorio da su secesionistička retorika i ruski utjecaj prijetnje stabilnosti BiH.On je u nedjelju imao radnu večeru s članovima Predsjedništva BiH, koji su mu samo potvrdili suprotstavljena stajališta. Dok je srpska članica Željka Cvijanović kazala kako mu je prenijela da se Republika Srpska nastavlja protiviti članstvu u NATO-u, bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je kako je jasno da je pridruživanje NATO-u obveza koja proistječe iz Zakona o obrani BiH, pa to uz pridruživanje EU-u ostaje prioritetna zadaća. Dan poslije Stoltenberg se sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te ministrima vanjskih poslova i obrane, Elmedinom Konakovićem i Zukanom Helezom.

Potom je rekao da NATO čvrsto podupire teritorijalni integritet BiH i zabrinut je secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajima, posebice Rusije. "To prijeti potkopati stabilnost i oslabiti reforme", kaže. Podsjetio je da NATO godinama djeluje u BiH jer zemlju i regiju smatra iznimno važnima, a suradnju želi produbiti političkim dijalogom i praktičnom suradnjom, uključujući potporu vojnoj misiji "Althea", koju predvodi Europska unija. Iskazao je potporu nastojanjima da se poboljšaju obrambeni kapaciteti BiH i euroatlantskom putu zemlje, dodavši da su konačne odluke i odgovornost za to na političarima BiH. Krišto kaže da je suradnja s NATO-om prilika za jačanje sigurnosti i obrambenih kapaciteta kako bi se efikasno odgovorilo na postojeće prijetnje. Dodaje da su u BiH svjesni reformi koje moraju provesti kako bi postali članicom NATO-a, no ističe da je za to potreban politički konsenzus unutar BiH te kroz dijalog i uzajamno poštovanje doći do te odluke.

Stoltenberg je pak dao punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Christianu Schmidtu, s kojim se također sastao. Rekao je da je puna suradnja dejtonskih institucija i NATO-a ključna da se osigura vladavina prava u BiH. “Potrebna nam je potpora EU-a i NATO-a u provedbi mandata”, kazao je Schmidt. Stoltenberg je suradnju sa Schmidtom opisao izvrsnom. “Svaki pokušaj potkopavanja vaše pozicije vodi BiH unatrag. Ne možemo i nećemo dopustiti sigurnosni vakuum u BiH”, kazao je, potvrdivši da je NATO spreman na suradnju s vojnim snagama EUFOR-a u BiH. H

Možda ste propustili...