Novosti
KONTROLA GOSPODARSTAVA U SLAVONIJI

U tri su županije veterinari obišli 35.000 uzgoja svinja
Objavljeno 15. studenog, 2023.
Zabilježeno je držanje svinja u poluotvorenim objektima ili bez ikakvih ograda

Pri kraju je obilazak uzgajivača svinja u zonama ograničenja u tri slavonske županije u kojima je utvrđena afrička svinjska kuga, a koji obavljaju veterinarske ekipe, prema popisu iz baze podataka.Uvođenje reda


Ovakvim "češljanjem" terena, kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, najbolje se dolazi do brojki, vlasnika, uvjeta, kategorizacije, objekata i drugog, pregledavaju se objekti kategorije 3, koji imaju više od sto životinja ili više od deset krmača. "Još jednom se provjerava sve. Dosad je previše novca i truda uloženo da bi se potkraj ove faze epidemije nešto prepuštalo slučaju", kaže Pavić.

U zonama ograničenja u Osječko-baranjskoj županiji taj je obilazak praktički završen, a obuhvatio je 12.063 objekta, s tim da dva nisu registrirana, a u OBŽ-u je, podsjetimo, 35 posto domaće svinjogojske proizvodnje. "Samo dva ilegalna objekta odličan su rezultat, a obuhvatila su samo nekoliko svinja", kaže Pavić.

Obilasci su obuhvatili i one po prijavama, bilo da je tražena rekategorizacija, bilo uklanjanje svinja, bilo da je obveza za obilazak bilo držanje više od sto životinja ili više od deset krmača. "Obilasci su u cilju uvođenja reda kod držanja svinja, postupanja u prometu i drugih aktivnosti", dodaje državni tajnik.

Obilasci su završeni u zoni zaraze, zoni ograničenja i u Brodsko-posavskoj županiji. Pavić kaže kako je tu apsolutno sve obavljeno, popisano, re/kategorizirano, uklonjeno, da su provedene sve mjere. Ta je županija imala samo četiri slučaja afričke svinjske kuge - prvi 12. srpnja, a četvrti nedavno, u Kupini.

Ključni datumi


"U Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je cijela u zonama ograničenja, u postupku je 90 rekategorizacija. Ondje se za klanje, uklanjanje svinja, prijavio 101 objekt, a ostalo ih je još šest, što će se riješiti u ova dva dana. U toj je županiji popisano 22.865 gospodarstava sa svinjama i ondje je bitno da posljednja dva dana nema ni sumnje ni prijave na ASK. U fokusu je OBŽ, u kojem će obilazak biti gotov ovoga tjedna. Stanje je poprilično dobro, što ne znači da nešto nije ‘ostalo‘", kaže državni tajnik.

Obilasci svinjogojskih gospodarstava angažirali su brojne veterinarske ekipe. Samo u VSŽ-u, uz veterinare iz tamošnjih sedam ovlaštenih veterinarskih stanica, dodatno su im u ispomoć, a slučaj je to samo za tu županiju, došle kolege iz 51 veterinarske stanice iz ostatka Hrvatske, ukupno 202 veterinara i veterinarska tehničara. "Početno je u tim obilascima bilo slučajeva svojevrsnog otpora vlasnika objekata da puste veterinare da im obiđu uzgoj, a viđeni su i razni primjeri na terenu - od držanja svinja u poluotvorenim objektima pa do uzgoja gdje ništa nije ograđeno", kaže Pavić. Broj dosada usmrćenih svinja u sve te tri županije je 34.717, najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od tog broja 26.500 bilo je zaraženo afričkom svinjskom kugom.

Nakon što je 31. listopada istekao prvotni rok za klanje svinja u objektima kategorije 0, 1 i 2 na područjima izvan zona ograničenja u OBŽ-u i BPŽ-u, taj je rok u te dvije županije produžen do 30. studenoga. To za VSŽ nije slučaj s obzirom na to da je ta županija sva u zonama ograničenja. I dalje je izgledno da će 26. studenoga u VSŽ-u i BPŽ-u ponovno krenuti promet svježim mesom, dok je on, a zbog naknadne pojave ASK-a, predviđen za OBŽ 12. siječnja.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ANTUN GOLUBOVIĆ, PREDSJEDNIK ODBORA ZA SVINJOGOJSTVO HPK-A:

Svinjogojci, obavezno uzmite račune pri kupnji svinjskih polovica!

FINANCIRANJE OSIGURALA VLADA RH

Počela gradnja plinovoda Zlobin - Bosiljevo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana