Dome slatki dome
POGREŠKE U UREĐENJU DOMA

Namještaj se ne smije kupovati bez plana
Objavljeno 9. studenog, 2023.
Uređenje doma je posao koji zahtijeva mnoge važne odluke. Puno je teže pravilno rasporediti nego kupiti namještaj. Najčešća je pogreška impulzivna kupnja, pri kojoj odlučujemo nešto kupiti bez plana, samo na temelju sviđanja. I onda nastaje problem - gdje to smjestiti. Sve to može se lako izbjeći ako pratite ove savjete...

Prije kupnje namještaja napravite plan. Plan može biti na papiru ili u nekom online programu kao što su Homestyler ili Sketchup. Plan će vam pomoći da odredite dimenzije namještaja, da odredite prioritete i da ne bacate novac na nepotrebne stvari.

Ne smijete ignorirati fokalne točke! Postoje tri fokalne,i fokusne, točke u prostoru: prirodna (prozori, klizna vrata, pogled na krajolik), fiksna fokusna točka, kao što je kamin, i pokretna fokusna točka, koju kreirate vi najčešće namještajem. Pokretna fokalna točka može nadomjestiti nedostatak prethodne dvije i može biti umjetničko djelo, zanimljiv komad namještaja ili nešto drugo estetski atraktivno.

Postavljanje namještaja u kut česta je pogreška, jer može ozbiljno poremetiti ravnotežu prostora. Namještaj u kutu je kao nož koji siječe cjelinu na dva dijela.

Ključ uspješnog rasporeda namještaja je izbor namještaja odgovarajuće veličine i oblika, razmjernog prostoru. Morate omogućiti kretanje između namještaja. Svaki prolaz trebao bi biti širok bar 90 cm. Prostor između stolića i kauča ne bi smio biti manji od 70 cm. Slika iznad sofe trebala bi biti trećinu njezine veličine itd.

Prije kupnje namještaja razmislite kako se prostorom kanite koristiti. Kad postavljate televizor, nećete samo paziti odakle ćete ga gledati, nego morate paziti i na prirodno svjetlo, koje može utjecati na kontrast ekrana. T.K.
Možda ste propustili...

VRT: VRIJESAK ZA HLADNU SEZONU

Ljekoviti grm voli zimu

MODUL ZA UKLANJANJE NEUGODNIH MIRISA

Dodatna svježina u kupaonici

STANOVANJE: PRAKTIČNO I UDOBRO

Kauč na razvlačenje nikad nije naodmet

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: KAKO ODABRATI KAMIN

Oblik ložišta pomno odabrati

2

STANOVANJE: PRAKTIČNO I UDOBRO

Kauč na razvlačenje nikad nije naodmet

3

LIFESTYLE XGIMI MOGO 2 PRO

Kokice i film uz najnoviji potpuno prijenosni projektor