Ekonomija
TRENDOVI NA TRŽIŠTU RADA

Traži se radnik: U Slavoniji 11 posto više slobodnih radnih mjesta nego lani
Objavljeno 4. studenog, 2023.
Najtraženiji: prodavači, učitelji, kuhari, konobari i skladištari

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za listopad porastao je za 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec rasta indeksa, objavio je u petak Ekonomski institut Zagreb (EIZ), iz kojeg ističu da je rast potražnje za radom u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 4,2 posto.
U objavi na internetskoj stranici EIZ-a navodi se da je i prema desezoniranim podatcima OVI indeks porastao treći mjesec zaredom.
"Nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. S obzirom na tako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, to jest s i dalje snažnom potražnjom na tržištu rada", ocjenjuju EIZ-ovi analitičari.
U odnosu prema listopadu prošle godine, zanimanja prodavač, učitelj, kuhar i konobar ostala su među najtraženijima, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.
Najveći pad na rang-ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri, s 11. mjesta na 27., a najveći rast liječnici i stomatolozi, koji su s 22. mjesta godinu dana prije skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023.
Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, a najveći negativan doprinos imali su učitelji, programeri i prodavači, izvijestili su iz EIZ-a.
U razdoblju od godinu dana udjel oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda, na 41,6 posto, a istovremeno se udjel oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova, na 44,8 posto.
Većina oglasa nudila je zaposlenje s ugovorom na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu prema listopadu prošle godine. Dvije su jadranske regije u listopadu zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, a istočna Hrvatska ostvarila je najvišu stopu rasta, od 11 posto.
Pritom najveći doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj imali su oglasi za liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare, a najveći negativan doprinos oglasima u jadranskoj Hrvatskoj dali su oglasi za učitelje, prodavače i medicinske sestre.
Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavač i učitelj. Kuhari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i liječnici u dvije od četiri regije, primjećuju EIZ-ovi analitičari. Hina/Z.R

Pružanje PravovremenIH informacija
- Online Vacancy Indeks mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI se izrađuje jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se u obzir uzimaju oglasi objavljeni na samo jednom portalu, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Možda ste propustili...

UŠTEDA OD 125 MILIJUNA DO 175 MILIJUNA DOLARA GODIŠNJE

FedEx gasi 2000 radnih mjesta u Europi

KLIMATSKI NEUTRALNO POSLOVANJE

Paketomati - doprinos “zelenijoj” dostavi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana