Kultura
SLUŽBENO OTVORENO TREĆE IZDANJE INTERMEDIJALNOG FESTIVALA KNJIŽEVNOSTI

PUnKt nas pozicionira kao jedinstvene
Objavljeno 25. listopada, 2023.
Treći PUnKt, intermedijalni festival književnosti, službeno je otvoren. Osijek je postao središnje mjesto kreativnog susreta književnosti i vizualnih umjetnosti, a svečanim otvorenjem počelo je treće izdanje, koje će trajati do 26. listopada. Dobrodošli su svi zaljubljenici u umjetnost, studenti, književni entuzijasti i znatiželjnici koji žele doživjeti jedinstveno iskustvo ondje gdje se književnost spaja s drugim umjetničkim izričajima, na četiri lokacije.

Dekanica Akademije za umjetnost i kulturu, prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić, zahvalila je na otvorenju mladim snagama koje nose ovaj festival, s jedne strane, a, s druge, pokroviteljima festivala, Ministarstvu kulture i medija RH, Gradu Osijeku i Društvu hrvatskih književnika. "Ovdje smo danas zato da mijenjamo perspektive jer spoj umjetnosti i književnosti, umjetnosti i glazbe, kazališta, pokreta, likovnosti i lutkarstva ono je što nas ovim, sada već tradicionalnim, festivalom književnosti pozicionira kao jedinstvene", rekla je Sablić-Tomić i izrazila nadu u nastavak suradnje s Filozofskim fakultetom Osijek.

Dekan Filozofskog fakulteta Ivan Trojan osvrnuo se na ulogu FFOS-a u organizaciji festivala: "Akademija za umjetnost i kulturu i Filozofski fakultet Osijek trebaju pružiti savršenu logistiku za svaku studentsku zamisao i dati joj mentorsku pažnju. U tim situacijama dobivamo savršeni put za iskazivanje studenske energije."

Nakon otvorenja slijedio je nastavak programa prvog dana PUnKt-a, koji je okupljene odveo u svijet književnosti na sasvim novi način - inspirirajuće Interpretacije književnih djela poput radova članova udruge ALUMNI Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koje su nastale pod mentorstvom Iris Tomić i Lorne Kalazić Jelić. Tu su bile i Recepcije s piscem Markom Gregurom, koje je moderirala Ana Matišić. U večernjim satima festival se preselio na jedinstvenu lokaciju Udruge Slama, gdje su posjetitelji svjedočili interpretacijama književnih tekstova i razgovoru s Marijom Andrijašević u opuštenoj atmosferi uz moderaciju Lucije Murković. Također, Kata Mijatović okupljene je očarala performansom "Buđenje, Osijek" uz moderaciju Paule Rem.

Za danas je spreman bogat program pun interpretacija, razgovora s autorima i jedinstvenih izvedbi. D. Miklić
Možda ste propustili...

ZAVRŠIO 7. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA

Filmu "Samo kad se smijem" tri nagrade

U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana