Zdravlje
NUTRICIONIZAM UVRSTITE RIBU U JELOVNIK

Srdela, skuša i tuna za zdrave krvne žile
Objavljeno 2. listopada, 2023.
Konzumacija raznih vrsta plave ribe odličan je način da iskoristite zdravstvene prednosti omega-3 masnih kiselina
Plava riba poput srdele, skuše i tune pruža brojne blagodati za zdravlje krvnih žila. Te vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, poput EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje imaju pozitivan učinak na krvne žile. Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno smanjujući upale u krvnim žilama i održavajući njihovu elastičnost, poboljšavaju protok krvi i smanjuju rizik od ateroskleroze i upalnih procesa u tijelu, koji su često povezani s visokim razinama triglicerida. Omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i snižavanje razine lošeg, LDL kolesterola, čime se održava zdrav krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog udara. J.Kn.
Povišena razina triglicerida u krvi
Trigliceridi su najčešći oblik masnoća u našem tijelu. Iako su nam nužni za dobivanje energije, nije poželjno da njihova razina u krvi bude povišena.

Smanjuje upale u tijelu
Plava riba ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. To može biti korisno za osobe s artritisom, jer upala može prouzročiti bol i ukočenost zglobova.

I losos je dobar izvor
Losos je popularna plava riba, dostupna u divljim i uzgojenim varijantama. Divlji losos općenito se smatra zdravijim od uzgojenog lososa, ali obje su vrste dobar izvor proteina i omega-3 masnih kiselina.

Redovita tjelesna aktivnost
Kako bi se razina triglicerida u krvi snizila, preporučuje se u prehrani smanjiti unos jednostavnih šećera i transmasti. Redovita tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju triglicerida, a samim time i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA OTKRIĆA ULIJEVAJU NADU

Talog od kave kao lijek za Alzheimera i Parkinsona

2

KORISNI SAVJETI U NUŽDI

Brzo snizite krvni tlak bez odlaska liječniku

3

30 GODINA PROGRAMA PROMICANJA DOJENJA U RH

Zaključak: Dojenje mora biti javnozdravstveni prioritet