TvObzor
UBOJSTVO U VENECIJI

Misterija jedne uklete kuće, ali na način Agathe Christie
Objavljeno 22. rujna, 2023.

Svi mi kojima je prvi susret s detektivom Herculeom Poirotom, izvan stranica knjiga Agathe Christie, odnosno na malim i velikim ekranima, bio sjajni Peter Ustinov, već smo navikli na to da ga nitko nikada neće nadmašiti. Njegov nasljednik David Suchet jest najpoznatije utjelovljenje Poirota, iako ga je prikazao na posve drukčiji način od Ustinova. Upravo zbog njegove prepoznatljivosti i široke prihvaćenosti među gledateljima, koja traje sad već i nekoliko generacija, moglo bi se reći da je vrlo hrabro okušati se u toj ulozi, koja nije nimalo jednostavna. No, Kenneth Branagh nije zec, pa je evo snimio već treći film u kojemu osobno glumi Poirota i sam sebe režira. I to uspješno.Njegov je detektiv puno manje duhovit od Ustinova, a i dosta ozbiljniji od Suchetovog. Sviđa mi se što je za treći film odabrao manje razvikan roman Agathe Christie "Halloween Party" (u nas preveden kao "Dogodilo se na dan Svih svetih").

Kao i u mnogim drugim njezinim misterijama, radnja se događa u jednoj kući, koja je ovog puta i ukleta. Nalazi se u predivnoj Veneciji, koju zapravo vidimo samo u prvih nekoliko minuta, budući da se cijela radnja odvija unutar zidova kuće, u kojoj je nekad davno bila bolnica. Dogodilo se nešto strašno, djeca su umrla i sad njihove uklete duše opsjedaju kući. Bar se tako vjeruje... Poirota, koja je umirovljen i ne vjeruje u nikakve duhove, u kuću dovodi njegova stara prijateljica, autorica krimića Ariadne Oliver, koja želi da on svojim oštrim umom razotkrije medija, gospođu Reynolds, koja - razgovara s duhovima.

Naravno dogodi se ubojstvo i detektiv vrlo brzo “izađe” iz mirovine, kako bi ga razriješio, no ubrzo, na svoje iznenađenje, počne i sam vjerovati u to da hodnicima i sobama lutaju duše stradale djece... Prava poslastica za obožavatelje Agathe Christie, s pokojim horor elementom, ali taman toliko da povremeno poskočite na stolici, bez da imate noćne more (ako ne volite horore, kao ja). Topla preporuka.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

BIT ĆE PODIJELJENA U DVA DIJELA

“Plava krv” završava s 14. sezonom

PRIJENOS VELIKOG HUMANITARNOG DOGAĐAJA NA NOVOJ TV

18. izdanje koncerta “Želim život”