Osijek
TRAMVAJSKU POSTAJU NA AVENIJI OSLIKALA DORA KRALIK

S pogledom na svakodnevicu
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Dorin pogled nije voajerski, nego prijateljski, dobrosusjedski, sa simpatijom i empatijom

Ideja je rada prikazati prozore u kojima su vidljivi razni karakteri, prikazi iz života i susjedski odnosi. Ilustracije predstavljaju različite svakodnevice i osobnosti. Svaka ilustracija nosi svoju priču koju gledatelj može sam interpretirati kao interakciju između pojedinih ilustracija - rekla je o svojoj "urbanoj intervenciji" Dora Kralik.Urbane intervencije


Tu su mladu i darovitu osječku ilustratoricu nedavno angažirali iz udruge PLANTaža kako bi dala doprinos njihovu projektu "Urbane intrevencije" u čijem okviru već petu godinu zaredom predstavljaju umjetničku ilustraciju u sklopu galerije na otvorenom, tramvajske postaje u Osijeku koja datira iz 1926. godine. Najstarija tramvajska postaja u Osijeku postala je tako izložbeni prostor koji svake godine mijenja postav predstavljajući nove radove mladih hrvatskih umjetnica i umjetnika.

Dvadesetdevetogodišnja je ilustratorica Dora Kralik, nakon dodiplomskog studija knjižničarstva na nekadašnjem Odjelu za kulturologiju, 2018. godine upisala diplomski sveučilišni studij ilustracije na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu i nakon dvije godine postala magistricom. Otvorila je vlastiti obrt u kojem se bavi grafičkim dizajnom i ilustracijama. "Smatram da dobro kombiniram ta dva svijeta i da se oni međusobno uspješno dopunjavaju. Volim raditi i jedno i drugo, drago mi je da posla ima. U globaliziranom je svijetu moguće dobiti posao i daleko od kuće, što je sjajno. Sviđa mi se raditi i za domaće i za strane klijente, nema tu prevelike razlike osim što su u inozemstvu važniji vaši dosadašnji radovi nego da vas netko pita za diplomu", kaže Dora Kralik, čije radove možete pogledati na njezinu instragramskom profilu https://www.instagram.com/illustratorius/

No svakako se prošetajte ili se odvezite biciklom i do tramvajske postaje na Europskoj aveniji, prekoputa Doma zdravlja. Ondje ćete vidjeti da Dorin pogled kroz prozor susjeda nije voajerski, nego prijateljski, dobrosusjedski, sa simpatijom i empatijom. Prozorska okna dragocjene stare tramvajske postaje zapravo uokviruju prizore iz "običnih života" ljudi i njihovih ljubimaca, prikazuju ženu koja se priprema depilirati noge u kadi punoj pjene, drugu koja koncentrirano vježba jogu, mlade roditelje očarane svojim potomkom, umirovljenika u suživotu s ljubimcima, strastvenog rokera dok svira na električnoj gitari...

"S PLANTažom sam već surađivala u jednoj radionici i drago mi je što me je njezina predsjednica Darija Walter pozvala u projekt ‘Urbane intervencije‘ u kojem su već sudjelovali umjetnici koje doista cijenim", istaknula je Dora o projektu koji financijski podržavaju Kulturni cenar Osijek i Osječko-baranjska županija.

Udruga PLANTaža


Udruga PLANTaža na području grada Osijeka djeluje od 2014. godine te je od tada uspješno provela više od 500 aktivnosti i 50 projekata na polju promicanja kulture, umjetnosti, društvenog poduzetništva, zaštite okoliša i održivog razvoja. Među najznačajnijima svakako su projekti "Zlatne godine" i "Vučedol-our shared heritage" financirani sredstvima Europske unije. Među prepoznatljive se projekte ubraja "Urbani Osijek" koji promiče urbanu kulturu uz turističko djelovanje, edukativni projekti u suradnji s osnovnim i srednjim školama "MOSS-Mobilna solarna stanica" i "Zelena školica", društveno-poduzetnički projekt "Osječka knedla" te "Međunarodni dan jazza". Također, vrijedi spomenuti projekte poput "Vibracije umjetnosti", "Moje prilike" i "Biram zeleno" koji su podržani od nekoliko ministarstava. Udruga PLANTaža trenutačno ima 48 članova i 30 aktivnih volontera.

Ivana Rab Guljaš
PRIČA S OSMIJEHOM

DEVETI ROĐENDAN NA NOVOJ ADRESI
Udruga PLANTaža u subotu (23. rujna) proslavit će svoj deveti rođendan. Tom će prigodom svima zainteresiranima predstaviti i svoj novi prostor na adresi Vukovarska 3.

“Kako bi cijeli dan prošao u što većem slavljeničkom tonu, pripremili smo brojne aktivnosti, ali i zanimljive susrete koje vam jedva čekamo predstaviti. Stoga, pratite nas na društvenim mrežama”, poziva Darija Walter.

Možda ste propustili...

OD ZAGREBAČKE DO STEPINČEVE

Vukovarska zatvorena za sav promet deset dana

GLAZBENI DAR OSIJEKU ZA DAN GRADA

200 izviđača stiže na 22. FIPO FEST

DOČEK U TVRĐI

U Novu uz Parni valjak!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana