Autoglas
DOBRI REZULTATI JUŽNOKOREJSKE KOMPANIJE

KIA i u kolovozu s velikim rastom globalne prodaje
Objavljeno 19. rujna, 2023.

Južnokorejska korporacija trlja ruke nakon objave globalnih prodajnih rezultata, kako kod kuće u Južnoj Koreji, tako na svim svjetskim tržištima. Kia je u kolovozu, priopćeno je iz kompanije, u svijetu prodala 255.481 vozilo, što je 5,2 % više nego lani. Bez vozila za posebne namjene prodaja se u odnosu prema lani povećala za 5,8 posto na ukupno 212.882 vozila izvan Koreje. Na korejskom tržištu Kia je zabilježila 42.225 prodanih vozila, što je rast od 2,4 posto u odnosu prema prethodnoj godini.Prodajno su najuspješniji sportski terenci, pri čemu je bio Sportage u kolovozu prodan u 41.376 primjeraka, a slijedili su ga SUV modeli Seltos (31.647, ne prodaje se u Europi) i Sorento (21.498 prodanih primjeraka). Na tržištima izvan Koreje je s 36.166 prodanih vozila prednjačio sportski terenac Sportage. Slijedili su ga Seltos (28.135) i limuzina K3/Forte (17.702 primjeraka). Prošlog mjeseca Kia je na korejskom tržištu prodala 42.225 vozila, što je 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Sportski terenec Sorento predvodio je prodaju sa 7176 prodanih primjeraka, slijedili su Sportage (5210) i jednovolumen Carnival (4937 vozila).

Kia će svoj prodajni momentum nastaviti lansiranjem potpuno novog Sorenta, limuzine K5 i jednovolumena Carnivala (potonja dva nisu raspoloživa u Europi), čiji se početak prodaje očekuje u drugoj polovini ove godine. Kia također planira dodatno obogatiti svoju ponudu novim električnim luksuznim sportskim terencem EV9, koji u Europi očekujemo krajem godine.

U ovim turbulentnim vremenima za autoindustriju, Kia je pronašla svoje mjesto pod suncem. Dobro su uočili sve opasnosti koje su dolazile s nedostatkom poluvodiča, krizom koja je nastala zbog ratnih previranja u Ukrajini, zabrani uvoza potrebnih sirovina iz Rusije. Unatoč svim ovim problemima uspjeli su podići prodajne rezultate, što je za svaku pohvalu, a tako će, napominju iz južnokorejske kompanije, nastaviti i dalje, prilagođujući se svim mogućim situacijama.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...