Ekonomija
SPORAZUM

Uz potporu EIB-a 300 mil. eura kredita
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Iz Zagrebačke banke u ponedjeljak su priopćili o potpisivanju Sporazum o neograničenom jamstvu, koji će im, kao jedinoj banci u Hrvatskoj, omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita klijentima.

Sporazum je potpisan s Europskom investicijskom bankom, transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora koji zapošljavaju od 250 do 3000 zaposlenih i subjektima javnog sektora, a djelomično će biti usmjerena i na održivost. Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će Zaba kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade.

Sporazum o jamstvu s Europskom investicijskom bankom omogućuje Zagrebačkoj banci preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima. Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a i drugoj s članicom Grupe UniCredit. Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke.

”Ovom suradnjom aktivno podržavamo održive projekte, posebno one usmjerene energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica”, istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za Srednju i Istočnu Europu.

”Procjenjuje se da su prethodne transakcije Grupe EIB sa Zabom omogućile financiranje u iznosu većem od milijarde eura za mala i srednja hrvatska poduzeća od početka našeg partnerstva, te sam sretna što imamo priliku obnoviti naše partnerstvo u korist subjekata srednje kapitalizacije i javnog sektora”, dodala je Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a.

Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke. D.Kuštro
Možda ste propustili...

NA NAJVEĆOJ SVJETSKOJ BURZI PROŠLOGA SE TJEDNA TRGOVALO NESIGURNO

Wall Street pao, europske burze porasle

UNAPREĐUJE SE ZAŠTITA DUŽNIKA

Regulira se rad agencija za naplatu potraživanja

ZAUZDAVANJE INFLACIJE KROZ PASIVIZACIJU OROČENIH SREDSTAVA

HPB nudi novi štedni proizvod uz kamatu od 3 %

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AUSTRALIJA UKIDA MJERE ISKORJENJIVANJA

Obustavljaju borbu protiv pčelinjeg parazita varoe

2

DIGITALIZACIJA PODIŽE PRODUKTIVNOST

U poslovnim procesima sve češća upotreba UI-ja

3

ZAUZDAVANJE INFLACIJE KROZ PASIVIZACIJU OROČENIH SREDSTAVA

HPB nudi novi štedni proizvod uz kamatu od 3 %