Dome slatki dome
VRT

Mjesec razmnožavanja ruža
Objavljeno 7. rujna, 2023.
Izaberite zdrave reznice, otprilike debljine kemijske olovke, jer sve deblje teže će se primiti

Rujan je mjesec za razmnožavanje ruža. Ako već odavno imate želju imati neku ružu, sada je vrijeme da nabavite njezinu reznicu i posadite je u svoj vrt kako biste već sljedeće godine uživali u njezinoj cvatnji. Razmnožavanje ruža reznicama vrlo je lako. Izbor reznice jako je važan. Najbolje je da izaberete izdanak ruže koji ima na sebi cvijet, i to koji se tek treba otvoriti ili onaj s koga su latice počele opadati. Ovi izdanci imaju najviše šansi da se ožile. U njima je najveća koncentracija ružinih hormona, što za posljedicu ima veću šansu da vam se ruže prime. Izaberite reznice koje su zdrave, debljine kemijske olovke, sve deblje od toga teže će se primiti.U posudi


Stabljika treba biti ravna, a birajte ovogodišnji izdanak. Reznice bi trebale biti dugačke oko 25cm. Zarežite ih na oba kraja ukoso oštrim škarama, odmah ispod članka. Potom uklonite sve lišće (možete ostaviti nekoliko listova pri vrhu reznice ako želite). Kraj reznice koji ide u zemlju umočite u hormon rasta koji možete naći u svim poljoprivrednim apotekama. On će omogućiti da se reznica ožili. Međutim, ako niste u mogućnosti, izostavite ovaj korak. Iskopajte kanal dubok oko 15 cm u sjenovitom dijelu vrta. Kanal neka ima jednu potpuno vertikalnu stranu. Na dno kanala naspite nekoliko lopata sitnog pijeska. Postavite reznice ruže u iskopani jarak, i to tako da dvije trećine reznice budu u zemlji. Krajeve reznice u zemlji zabodite u pijesak koji ste ubacili u jarak. Nogama zbijte pijesak oko reznica kako biste istisnuli zrak. Zatrpajte reznice zemljom. Nemojte previše pomicati reznice kako ih ne biste oštetili, pa je najbolje da ovaj posao obavite rukama. Dobro utabajte zemlju, a potom reznice ruže zalijte.

Osim sadnje izravno u zemlju, reznice ruže možete posaditi u cvjetne posude. Kada se reznice ožile u posudama, presadite ih u vrt.

Orezivanje


Reznice posađene u tlo, tijekom zime trebat će zaštitu. Dovoljno je da preko njih stavite polovicu plastične boce u kojoj izbušite nekoliko rupa sa strane. Reznice ruže najlakše je zaštititi plastičnim bocama ili sijenom, slamom, lišćem.

Ruže treba i orezati kako bi se uklonili precvjetali cvjetovi, suhe i slomljene grane, suvišne grane, grane sa simptomima bolesti ili oštećenja od štetočina. Na taj se način pozitivno djeluje na zdravlje i ljepši izgled ružina grma. Suvišne grane koje biste bacili možete iskoristiti kao materijal za dobivanje novih sadnica.

Ako želimo što prije dobiti nove biljke iz reznica ili ako smo dobili na poklon lijepu ružu koju želimo razmnožiti, postupak je jednak, ali s tom razlikom što se ne skidaju dva gornja lista na reznici. Listovi nastavljaju s procesom fotosinteze i hrane reznicu i prije nego što se razvije korijen. Sadnja se obavlja u supstrat na dubinu od 1,5 do 2 cm. Kako bi se osigurala potrebna vlažnost, posudu s reznicama treba prekriti najlonskom vrećicom. Osim sadnje u zemljište reznice se mogu staviti u posude s vodom. Ovakve reznice drže se na sobnoj temperaturi i već nakon 15 - 20 dana razvit će se korijen.
Jasminka Knežević
Prednost jesenske sadnje
Ujesen su uvjeti za obradu i pripremu zemljišta bolji nego u proljeće, što daje prednost jesenskoj sadnji. Zemlja je, u pravilu, više suha, lakše se obrađuje, a nakon sadnje ravnomjerno se sliježe oko žila, dok jesenske kiše omogućuju potrebnu vlagu.

Dvogodišnji
Za razmnožavanje reznicama treba uzimati grane s grmova koji su stari najmanje dvije godine. Grmovi ruže trebaju biti zdravi, bez vidljivih simptoma bolesti i oštećenja od štetočina. Odabrati dobro razvijene grane.

Alat
Alat koji koristimo za sječenje treba biti oštar i dezinficiran. Dezinfekciju je najlakše obaviti alkoholom. Tup alat izazvat će nagnječenje, a to su ulazna vrata za uzročnike raznih bolesti i za štetočine, a nagnječena mjesta lakše izmrzavaju.

Možda ste propustili...

ELEGANCIJA MINIMALIZMA

Moderna kuhinja je jednostavna

PAMETNO ODLAGANJE JE RJEŠENJE

Kako unijeti red u naše domove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana