Novosti
KAKO VRATITI PROIZVODNJU MLIJEKA NA PRIJAŠNJU RAZINU

U 15 godina s radom je prestalo oko 15 malih i tri veće mljekarske industrije
Objavljeno 1. lipnja, 2023.

Da bi se proizvodnja mlijeka vratila na razinu od prije desetak godina, potrebna su ulaganja u preradbene kapacitete i najmanje 25 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).HPK je konferenciju organizirao u povodu Programa razvoja sektora mljekarstva u Hrvatskoj do 2030. godine, koji bi Ministarstvo poljoprivrede uskoro trebalo pustiti u e-savjetovanje. Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović pozvao je proizvođače i udruge da se aktivno uključe u javno savjetovanje. Ocijenio je da je programom dobro detektirano trenutačno stanje i pozvao resorno ministarstvo da izradi jasan akcijski plan kako će program biti proveden. Smatra da bi dokument morao biti malo ambiciozniji, u smislu detaljnije razrade načina na koji se mogu dostići predviđene brojke. Naime, realizacijom programa, koji je izrađen u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023.-2027., predviđa se povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine. Osim povećanja broja grla u proizvodnji mlijeka, program je usmjeren i na povećanje produktivnosti proizvodnje te osiguravanje preradbenih kapaciteta. Da bi se dostigao zacrtani cilj, a to je povratak proizvodnje na razinu iz 2012. godine, do 2030. trebalo bi uložiti gotovo 700 milijuna eura, od čega 415 milijuna u povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, oko 170 milijuna eura u povećanje produktivnosti, a nešto više od 106 milijuna eura u osiguravanje preradbenih kapaciteta.

Član Upravnog odbora Udruge hrvatske male mljekare Božidar Kuzmić poručio je kako je krajnje vrijeme da se promijeni smjer u kojem ide proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj. Izvijestio je da u Hrvatskoj trenutačno posluju četiri velike mljekarske industrije i 29 malih mljekara, dok je unazad 15 godina zbog nerentabilnosti s radom prestalo oko 15 malih i tri veće mljekarske industrije. "Vrhunac proizvodnje mlijeka dosegnut je 2012. godine, od kada stalno pada", kaže Kuzmić. Za povratak na razinu od prije deset godina potrebna su ulaganja u modernizaciju i povećanje preradbenih kapaciteta, pri čemu Kuzmić ocjenjuje da je predviđenih 106 milijuna eura za razdoblje od sedam godina "izuzetno malo", s obzirom na broj subjekata koji se bave preradom mlijeka. "Svakako treba doraditi program kako bi se do 2030. ostvarili zadani ciljevi", smatra.

Upozorio je da je Hrvatska među zemljama EU-a s najvišim PDV-om na mliječne proizvode, koji iznosi 25 posto, izuzev mlijeka i maslaca na koje se obračunava PDV od pet posto. Kuzmić razumije ranije izjave ministra financija da se snižavanje PDV-a nije odrazilo na pad cijena, no istaknuvši da se ono "poklopilo" s najvišom inflacijom unazad 35 godina. Naveo je da se marže mljekarske industrije kreću od tri do deset posto. "Sad usporedite naše marže i koliko država tu uzima", rezonira Kuzmić.

Odbor za mljekarstvo HPK sudjelovao je u izradi programa, a njegov predsjednik Igor Rešetar izvijestio je da u Hrvatskoj trenutačno postoji oko 2800 isporučitelja mlijeka, a pretežu male farme koje proizvode oko 60 posto domaćeg mlijeka. Iznio je podatak da se proizvodnjom u Hrvatskoj trenutačno zadovoljava oko 56 posto domaće potrošnje mlijeka, a ostalo otpada na uvoz, najviše iz Poljske, Njemačke i Češke.

Dijana Pavlović
MANJAK ZEMLJE
Rešetar je upozorio da su brojni odustali od proizvodnje mlijeka zbog nedostatka poljoprivrednog zemljišta, kako državnog tako i privatnog, potrebnog za proizvodnju stočne hrane, pri čemu je procjena da je za provedbu programa potrebno osigurati minimalno 25 do 30 tisuća hektara tog zemljišta. Ocijenio je da su na pad proizvodnje najviše utjecali prihodi kod proizvođača mlijeka koji su bili neujednačeni i nisu pratili troškove proizvodnje, pa su postojala razdoblja kada prihodi nisu pokrivali ni 50 posto troškova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana