Osijek
PROTIV KOMARACA NOVIM METODAMA

Veliki panoi prevarit će leteće napasnike i uhvatiti ih u klopku
Objavljeno 8. svibnja, 2021.
Panoi-klopke prvi su put postavljeni u Brazilu kad se pojavio virus zika, a Osijek je prvi grad u Europi koji će ih dobiti

Osječko-baranjska županija prvo je područje u Europi i svijetu nakon Brazila u koje će sljedeće godine biti postavljeni svjetleći infopanoi, koji su zapravo klopke za komarce, a koji tijekom 12 sati u sebe mogu privući i 30.000 odraslih jedinki komaraca s radijusa od 2,5 kilometara. Tu su informaciju podijelili u petak s javnosti predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ustanove koja je nositelj projekta Kontrola komaraca u prekograničnom području MOS-Cross 2.

Milijun eura
U tom projektu uz županijski Zavod sudjeluju i Zavod za javno zdravstvo iz Sombora, Fond europskih poslova Vojvodine, Institut za javno zdravlje Vojvodine i ZZJZ Požeško-slavonske županije. Projekt je počeo u ožujku ove godine, njegovo je trajanje do ožujka 2023., a njime je osigurano nešto malo manje od milijun eura. Općeniti je cilj tog projekta omogućavanje brzog otkrivanja bolesti koje komarci prenose, i to poboljšanjem prekograničnoga nadzora i kontrole komaraca, ali i suzbijanjem komaraca ekološki prihvatljivim metodama, bez uporabe pesticida, te daljnja edukacija o mjerama kontrole komaraca. Očekivani su rezultati ovog projekta mapiranja legla na dodanim područjima, nadogradnja priručnika o bolestima koje prenose komarci i invazivnim vrstama, ali i edukacija djelatnika zavoda za uzorkovanje i determinaciju invazivnih vrsta.

- Ono što je realnost je da imamo uvoz sve većeg broja komaraca, i to zbog pojačanog transporta roba i ljudi, a riječ je o komarcima koji nisu tipični za ova područja i koji se ovdje brzo šire i imaju velik faktorski rizik patogena. Stoga je ovaj projekt iznimno bitan jer dolaskom novih sojeva imamo i mogućnost pojave novih bolesti, a to je nešto o čemu ponajprije moraju voditi nadzor i brigu zdravstvene ustanove kao što su zavodi za javno zdravstvo - upozorila je pri otvaranje konferencije ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, izv. prof. dr. sc. Nataša Turić.

Članica projektnog tima MOS-Cross 2 Magdalena Sikora objasnila je kako će izgledati glavna aktivnost ovog projekta, koja će biti i najzanimljivija samim stanovnicima Osijeka, ali i Đakova, Našica i Donjeg Miholjca.

Deset lokacija
- Svjetleći panoi za suzbijanje komaraca bit će postavljeni na deset lokacija na području županije. Ti su panoi konstruirani tako da privlače komarce oponašajući ljudski dah i miris. Komarci koji su privučeni u takav pano zapravo ulaze u klopku iz koje ne mogu izići te ugibaju od dehidracije. Ti su se panoi pojavili prvi put prilikom pojave virusa zika u Brazilu, a smatra se da mogu privući do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju, i to iz radijusa od 2,5 kilometara. Inače, to je patent Svjetske zdravstvene organizacije, a nama nije poznato da su bilo gdje korišteni izvan Brazila, pa će osječko i vojvođansko područje biti prvo. Ono što ćemo mi ove sezone raditi je da ih ispitamo i vidimo imaju li uistinu takav efekt, a svih deset panoa onda bismo postavili sljedeće sezone, i to na urbanim područjima, točnije u četiri grada na području županije, i to tamo gdje smatramo da ima najvećeg protoka stanovništva, znači u njihovim središtima - objasnila je Magdalena Sikora.

Recimo kako je Otvarajućoj konferenciji nazočila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je naglasila kako je do sada upravo iz fondova za borbu protiv komaraca na raspolaganju bilo 40 milijuna eura, a u sljedećem razdoblju od 2021. do 2025. taj će iznos biti još izdašniji.

Nefreteta Z. Eberhard
Anušić: Ne postoje vaši i naši komarci
Na problem komaraca na području Osječko-baranjske županije, ali i način njihova konačna rješavanja ponovno je upozorio i župan Ivan Anušić. “Prije dvije godine Županija je s Vladom RH bila prisiljena rješavati problem komaraca, digli smo avione i riješili pošast. Gradovi i općine tada su rekli da to nisu njihovi komarci i neka ih rješava netko drugi. To je nedopustivo! Stoga ću poslije izbora ponovno uputiti inicijativu za zajedničku borbu protiv komaraca, a one koji to odbiju javno ću prozvati, pa neka javnost odluči kako rješavati problem s njima”, rezolutan je župan Anušić.
Kupnja aviona
Ministrica Tramišak najavila je kako se osim monitoringa i nabave kvalitetnije opreme pregovara i o mogućnosti kupnje aviona kojim bi se mogli tretirati komarci kada se dogodi najezda komaraca, a koja je prethodnih godina postala upitna i zbog nepostojanja odgovarajućih zrakoplova.
Svjetleći su panoi konstruirani tako da privlače komarce oponašajući ljudski dah i miris
opasnost
NOVI

SOJEVI

KOMARACA
Možda ste propustili...

TRADICIJA DOGAĐAJA NA AERODROMU U ČEPINU TRAJE VEĆ POLA STOLJEĆA

U nedjelju jubilarna, 50. zmajada u Osijeku

PROJEKT "DAN BEZVEZE" U OŠ TIN UJEVIĆ

Učenici provodili aktivnosti bez tehnologije

Najčitanije iz rubrike