Svijet
SPORNA REZOLUCIJA

Crna Gora ne smije prokockati priliku
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se u utorak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo predviđeno, jer je Michel, nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Jasenovcu, otkazao posjet toj zemlji.

Kako je priopćeno iz Milatovićeva ureda, predsjednik Crne Gore je "u prijateljskom i srdačnom razgovoru kazao da uskostranačkim djelovanjima Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica EU-a", što je, kako je istaknuo, "prioritetni vanjskopolitički cilj te zemlje", aludirajući na donošenje rezolucije o Jasenovcu. On je ponovio svoju posvećenost europskoj agendi kako bi Crna Gora postala 28. članica Europske unije 2028. U priopćenju se dodaje kako je Charles Michel tijekom susreta rekao da Crna Gora mora ostati na europskom putu i zahvalio Milatoviću na njegovu angažmanu da Crna Gora postane prva sljedeća članica EU-a.

Milatović je bio kritizirao usvajanje rezolucije o Jasenovcu, te je priopćio kako smatra da su crnogorski politički akteri koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji dužni da, umjesto relativizacije i izvrtanja realnosti, odgovornije pristupaju onome što su državni interesi Crne Gore. Dodao je kako je siguran da je usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskoj skupštini razlog što je Charles Michel otkazao posjet toj zemlji.

Skupština Crne Gore u petak je na inicijativu prosrpske i proruske desnice usvojila rezoluciju genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Rezoluciju je podržao 41 zastupnik vlasti, a oporba i dio vladajućih zastupnika napustili su dvoranu, tako da gotovo polovina od ukupno 81 zastupnika nije nazočila glasanju. U oštrom odgovoru hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova navelo je, između ostalog, da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU, te je pozvalo Podgoricu da procesuira ratne zločine koji su se dogodili prilikom opsade Dubrovnika.

“Kao predstavniku Srba u Hrvatskoj, koji su najviše stradali u Jasenovcu, ni jedna rezolucija nam nije po mjeri, ni po srcu", izjavio je u utorak zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) referirajući se na crnogorsku rezoluciju. Poručio je pritom kako su o tome najmanje pozvani govoriti oni koji u Hrvatskom saboru izvikuju "za dom spremni". Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je na konferenciji za novinare u utorak da je izglasavanje rezolucije neprijateljski čin susjedne države kojim se podčinila politici "srpskog sveta". H/D.Pav.

Michel: Crna Gora treba ostati na europskom putu ne samo na riječima

"EU računa da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski zamah i ostvariti rezultate na strateškom putu prema EU ne samo na riječima nego i djelima svih političkih aktera,  skladu s ciljem te zemlje da se pridruži EU kao sljedeća država članica", priopćeno je iz ureda predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike