Svijet
NA REDU EUROPSKI PARLAMENT

Europsko je vijeće za von der Leyen, A. Costu i K. Kallas
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Talijanska premijerka Giorgia Meloni protiv Coste i Kallas, a suzdržana vezano uz von der Leyen
Europsko vijeće koje čine čelnici država i vlada članica EU-a jučer su rano ujutro završili svoj sastanak na vrhu dogovorom o kadrovskoj križaljci za vodeće položaje u europskim institucijama za sljedeći institucionalni ciklus od pet godina.

Za predsjednicu Europske komisije predložili su dosadašnju obnašateljicu te funkcije, njemačku političarku i članicu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Ursulu von der Leyen. Imenovanje nove/stare predsjednice Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom svih zastupnika. To znači da mora dobiti najmanje 361 glas od 720 glasova zastupnika.

Za predsjednika Europskog vijeća na mandat od dvije i pol godine predložen je bivši portugalski premijer Antonio Costa, a za visoku predstavnicu EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku estonska premijerka Kaja Kallas. O njoj će Europski parlament glasati kada se u paketu bude odlučivalo o novom sastavu Europske komisije. S druge strane, izbor predsjednika Europskog vijeća, svojevrsnog senata u začetku, u isključivoj je nadležnosti čelnika država i vlada članica i tu Europski parlament nema nikakve ovlasti.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni glasala je protiv Coste i Kallas i bila suzdržana pri glasanju o Von der Leyen.

Meloni je navodno ovakvim glasanjem iskazala svoje nezadovoljstvo zbog toga što nije bila konzultirana početkom ovog tjedna kada su se europski pučani, socijalisti i liberali dogovorili o imenovanjima za najviše europske funkcije. Poljski premijer Donald Tusk pokazao je u četvrtak prije početka samita EU-a razumijevanje za njezinu ljutnju što nije bila uključena u pregovore o raspodjeli ključnih pozicija u europskim institucijama. Tusk je nakon dolasku na samit rekao da “nitko više od njega ne poštuje premijerku Meloni” i da “nema Europe bez Italije”.

Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas, dok je glasao za Costu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako smatra da će Ursula von der Leyen sigurnio dobiti potrebnu većinu u Europskom parlamentu, koji bi o tome mogao glasati već na svoj prvoj plenarnoj sjednici sredinom srpnja.

- Nakon što predsjednica bude potvrđena, počinje proces sastavljanja Europske komisije, izbora povjerenika, koji moraju proći saslušanja u Europskom parlamentu. Na kraju Parlament glasa o cijeloj Komisiji. Kada zbrojim pučane, socijaliste i liberale, to je više nego dovoljno glasova za izbor čak i ako neki od njih ne bude glasao za predloženu kandidatkinju. Mislim da postoje rezerve i vjerojatno će biti zastupnika koji nisu iz te tri političke skupine koji će glasati za predloženu osobu - rekao je Plenković nakon okončanju samita, koji je trajao neočekivano kratko. Naime, ovakvi sastanci obično traju dva dana, a ovaj je put sve završeno u jednom.

Zlatko CRNČEC
Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas i glasao za Costu

Sporazumi sa Zelenskim
Vodeći ljudi Europske unije također su usvojili stratešku agendu, odnosno program rada za sljedećih pet godina. Na početku samita poseban gost bio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, s kojim je EU potpisao niz sporazuma o sigurnosnim pitanjima.