Crna kronika
MALIGANI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Broj pijanih vozača porastao zbog poraza reprezentacije?
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Unatoč velikim kaznama, isključivanju iz prometa, zabranama i oduzimanju vozila, policija u Osječko-baranjskoj županiji ima pune ruke posla s pijanim vozačima. Tijekom vikenda na području koje pokriva PU osječko-baranjska u prometu su zatečena 54 vozača koja su imala alkohola u krvi, i to 45 vozača automobila, jedan vozač teretnog vozila i osam biciklista. Koliko je broj alkoholiziranih povećan, svjedoči podatak da je na istom području prethodnog vikenda u prometu zatečeno 20 pijanih. Izgleda da je podosta njih tugu zbog poraza Hrvatske od Španjolske topilo u alkoholu.

Najviša koncentracija, 2,28 promila, izmjerena je 48-godišnjem biciklistu iz Ladimirevaca koji je u svom mjestu zaustavljen u subotu u 21.50. U navedenom razdoblju u najvećoj je slavonskoj županiji uz alkoholiziranost evidentiran još 171 prekršaj, od kojih 85 jurnjava, 18 nekorištenja sigurnosnim pojasom, 13 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela, osam upravljanja neregistriranim vozilom, dva upravljanja prije stjecanja prava i 45 ostalih prekršaja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji policajci su u prometu zatekli 21 pijanog vozača, a najviša koncentracija, 2,41 promil, izmjerena je 32-godišnjem biciklistu koji je u subotu zaustavljen u Otoku. Policajci iz Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s kolegama iz PU osječko-baranjske proveli su ciljanu akciju u subotu od 22 do nedjelje u 5 sati. U akciji je iz prometa isključeno 14 alkoholiziranih vozača. U Požeško-slavonskoj županiji za vikend je policija utvrdila 124 prometna prekršaja, od čega se sedam odnosilo na alkohol, 13 na nevezanje sigurnosnog pojasa, a 84 na nepoštovanje dopuštene brzine.

Iz policije podsjećaju da su konzumiranje alkohola i droga, ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom među glavnim sigurnosnim rizicima u prometu.

- Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora do 60 dana. Kažnjivo je i odbijanje vozača da se podvrgnu ispitivanju količine alkohola, droga ili lijekova u organizmu ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina, i to novčanom kaznom od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ako se radi o recidivistu u činjenju prekršaja. Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i upisuju negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola i broju ponavljanja prekršaja - podsjećaju vozače iz Policijske uprave požeško-slavonske.

Sandra Lacić
12 sati triježnjenja
 
Prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju na to da će nastaviti s prekršajem, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Triježnjenje može trajati najduže 12 sati.

- Poštujte prometne propise, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola i svojim ponašanjem pridonesite boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji! - poručuju iz policije.

Možda ste propustili...