Kultura
POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u
Objavljeno 15. lipnja, 2024.

Opera Bedricha Smetane "Prodana nevjesta", u režiji Petre Blašković, u petak navečer premijerno je izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), kao posljednja ovosezonska premijera te kazališne kuće.

 

Ravnatelj Opere osječkog HNK Ladislav Vrgoč rekao je da je proces stvaranja predstave bio iznimno dug.

Naš zadatak, kao nacionalne kazališne kuće, je da publici isporučimo proizvode na vrhunskoj razini, koji imaju umjetničku vrijednost više. Zato moramo birati djela kao što je "Prodana nevjesta", dodao je.

Dirigent Krešimir Batinić zahvalan je na prilici da u rodnom gradu po prvi puta u karijeri dirigira opernom predstavom. Istaknuo je da je poznata Smetanina češka nacionalna opera, s pričom o osjećajnoj ljubavi i dogovorenom braku, prožeta češkim motivima i folkloristikom, a po tome najbliža našem djelu "Ero s onoga svijeta".

To je vrlo teška i zahtjevna opera koja pred soliste i ansambl postavlja niz teških zadaća za koje mislim da smo ih savladali i imamo jedan lijep rezultat, ocijenio je Batinić.

Redateljica Petra Blašković smatra da je važno je to što su u predstavi prisutni elementi folklora koji su sinonim za život i sreću, jer je njezina želja da predstava odiše veseljem, a isto tako i elementi plesa, jer se veselje manifestira kroz ples.

Za razliku od glumačkog posla, gdje kao glumci ispunjavamo tuđe zamisli, biti redatelj je jako privilegirana situacija, jer imate na raspolaganju cijeli jedan pogon, puno emocija koje svaki čovjek donosi na scenu i morate pronaći način kako to uklopiti u redateljsku viziju, što nekada nije lako, napomenula je.

Osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković istaknula je da je poznato koliko je opera "Prodana nevjesta" bitna za osječki HNK, jer je upravo s tom predstavom otvorena kazališna zgrada davne 1907. godine.

U premijernoj predstavi su, uz ostale, nastupili Robert Adamček, Sanja Toth, Katarina Toplek-Horvat, Blaž Galojlić, Gordana Kalmar, Matic Zakonjšek, Igor Krišto i Berislav Puškarić.

Dirigent predstave je Krešimir Batinić, koreografiju je osmislio Dejan Jakovljević, scenografkinja je Marta Crnobrnja, a kostimografkinje Iva Romić i Iva Špiljak.

U predstavi su sudjelovali solisti, zbor i orkestar osječkog HNK. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike