Novosti
SPORAZUM SLOVENSKOG UJP-A I HRVATSKOG AKD-A

Suradnja oko izrade zaštićenih duhanskih markica
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Uprava Republike Slovenije za javna plaćanja (UJP) i hrvatska Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) početkom ove godine potpisali su trogodišnji ugovor za izradu i isporuku 675 milijuna duhanskih markica.

- AKD ispunjava sve uvjete koje je Uprava Republike Slovenije za javna plaćanja zahtijevala u postupku dodjele javne nabave, te u izradi novog dizajna slovenskih duhanskih markica, odgovarajuće provodi sve proizvodne procese od kontrole poluproizvoda u određenim fazama proizvodnje do skladištenja i uništavanja neodgovarajućih materijala - izjavila je Urška Kos, generalna direktorica UJP-a.

- Svojim kompetencijama i znanjima, potvrđenima standardom ISO 270001 i Intergraf 14298, AKD jamči da su slovenske duhanske markice zaštićene od tradicionalnih metoda kopiranja i krivotvorenja, a svi načini zaštite međusobno su usklađeni i integrirani u sigurnosni dizajn tako da sadrže najmanje pet autentikacijskih elemenata, od kojih je bar jedan vidljiv, jedan poluskriven i jedan skriven element - rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Slovenske duhanske markice tako su u skladu sa zahtjevima Direktive 2014/40/EU i Provedbene odluke 2018/576/EU. Time je osigurano da su paketi duhanskih proizvoda koji se stavljaju na tržište opremljeni sigurnosnim elementima u svrhu zaštite od nedopuštenih intervencija, a sastavljeni su od vidljivih i nevidljivih autentikacijskih elemenata, što omogućuje provjeru originalnosti duhanskih proizvoda. Z.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike