Novosti
ISTRAŽIVANJE: MLADI U HRVATSKOJ

U spolne odnose već sa 16 godina
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Prosječna dob stupanja mladih u spolne odnose u Hrvatskoj je 16 godina, pokazali su rezultati Istraživanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, predstavljenog u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Istraživanje je provedeno 2022., sudjelovala su 2532 učenika trećih razreda u 100 srednjih škola u Hrvatskoj. "Važnost ulaganja u zaštitu i unaprjeđenje spolnog i reproduktivnog zdravlja proizlazi iz činjenice da se u svijetu svakoga dana milijun ljudi zarazi nekom spolno prenosivom infekcijom, što je godišnje oko 274 milijuna novih infekcija, a u Hrvatskoj je 2022. zabilježeno 57 infekcija sifilisom, 21 gonorejom i 101 klamidijom", kaže voditeljica istraživanja Diana Jović Burić. Rezultati pokazujeu da je gotovo trećina učenika stupila u neki oblik spolnog odnosa, a da je prosječna dob stupanja u spolne odnose 16 godina. Zabrinjavajući su podatci o uporabi kondoma, jer od gotovo 90 % učenika koji su imali vaginalni odnos 40 % ih se nije koristilo tom zaštitom. "Učenici koji su imali oralne odnose u najvećoj mjeri nisu se nikada koristili zaštitom - njih čak 72,7 %. Zaštitom tijekom analnog odnosa nikad se nije koristilo 47,5 % učenika", ističe. Istraživanje pokazuje da učenici zaštitu upotrebljavaju u najvećoj mjeri zbog straha od neželjene trudnoće i zaštite od spolno prenosivih infekcija. Povjerenje u partnera ključni je razlog zbog kojeg se ne koriste kondomima. Kažu i da ih nisu imali trenutno pri ruci te da ih ne vole upotrebljavati.

Drugi problem je odnos pod utjecajem opijata. Polovina učenika koja je imala spolni odnos kaže da ga je imala pod utjecajem alkohola, a gotovo petina - psihoaktivnih droga. Više od polovine ih razgovara s partnerima o prošlim seksualnim iskustvima, a primarni načini informiranja o spolnim odnosima i zaštiti su internet i razgovor s vršnjacima. Jović Burić kaže kako je mladićima razgovor s ocem kao način informiranja na četvrtom mjestu, a djevojkama je razgovor s majkom na trećem mjestu.

Najveći broj učenika svoje znanje o spolnim odnosima drži vrlo dobrim, a provjera znanja pokazuje puno lošije rezultate - najviše ih ima tek dovoljnu razinu znanja o tome. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike