Ekonomija
USPJEŠNE SVE DIVIZIJE

Sve su tvrtke ENNA Grupe ostvarile odlične rezultate
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
U 2023. godini sve divizije ENNA Grupe, energetika, logistika i hrana, ostvarile su odlične rezultate, koje karakterizira porast prihoda i dobiti, te se investicije provode planiranom dinamikom.

Objavili su to u priopćenju iz te tvrtke, dodavši da su im proteklu godinu obilježile velike promjene.

"U kolovozu je iz ENNA Grupe izišla dotadašnja perjanica i primarni nositelj prihoda grupe PPD, te je započeo proces pripreme ENNE za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO). Na čelu uprave ENNE od srpnja 2023. je Boštjan Napast, a kompanija je započela snažan ulagački ciklus od gotovo milijardu eura", ističu iz tvrtke.

Tvrtka ENNA Opskrba u 2023. godini ostvarila je prihod iz poslovanja od 217,2 milijuna eura i dobit od 12 mil eura, a EBITDA je 15,2 milijuna eura. Broj zaposlenih u 2023. narastao je za 51 %, te je tvrtka godinu zaključila s 59 zaposlenika. ENNA Opskrba u 2023. godini postala je drugi najveći opskrbljivač električnom energijom poslovnih kupaca u RH (nakon HEP Opskrbe). Tijekom 2023. otkupljeno je oko 400 GWh električne energije iz obnovljivih izvora, što je porast od čak 103 % u odnosu prema prethodnoj godini.

Prvi opskrbljivač


ENNA Opskrba prvi je tržišni opskrbljivač koji je na javnoj aukciji na CROPEX-u prodao jamstva podrijetla energije.

Tvrtka je u 2023. godini prodala gotovo 1000 solarnih elektrana za kućanstva, pri čemu je svojim kupcima omogućila potpunu uslugu - ključ u ruke, poslijeprodajnu podršku i 10-godišnje osiguranje na instalirane elektrane. Nadalje, bitno je ojačan segment obnovljivih izvora energije (OIE), u kojem je izgrađeno osam puta više kapaciteta u B2B segmentu nego 2022. godine.

I u 2024. godini planiraju, kako navode, intenzivan fokus na OIE.

Tvrtka ENNA Geo u 2023. godini uložila je šest milijuna eura u istraživanje geotermalnih izvora u RH.

Društvo Geo Power Zagocha je kao nositelj eksploatacijskog polja geotermalnih voda "Slatina 2" 2023. godine obavilo sve potrebne pripreme za početak kampanje bušenja. U prvoj polovini 2024. godine očekuje se ishođenje dozvole za eksploataciju geotermalne vode i potpisivanje ugovora o eksploataciji. To je posljednji korak u pripremama i omogućuje početak izgradnje bušotina. Početak izgradnje prve bušotine očekuje se krajem kolovoza. U 2023. godini društvo GeoPower Babina Greda obavilo je hidrodinamička mjerenja na istražnom prostoru "Babina Greda 1". Krajem 2023. utvrđeno je eksploatacijsko polje "Babina Greda 1", čime su utvrđene rezerve geotermalnih voda, te je time završila istražna faza polja. Početkom 2024. društvo Geo Power Babina Greda postalo je većinskim vlasnikom društva Geotermalni Izvori, a time i nositeljem Istražnog prostora geotermalnih voda "Babina Greda 2". U Babinoj Gredi tako će početi priprema za izgradnju istražne bušotine, za koju se prvi radovi očekuju početkom 2025.

Poslovni model tvrtke ENNA Esco orijentiran je na instalaciju solarnih elektrana na krovovima poslovnih subjekata. Tijekom 2023. godine instalirane su solarne elektrane ukupne snage 2594 kWp, koje na godišnjoj razini proizvode oko 881 MWh električne energije. U sljedećem razdoblju očekuje se znatan rast u količini instaliranih elektrana, a posljedično i u proizvodnji električne energije, čime se ostvaruje nedvojben doprinos zelenoj energetskoj tranziciji.

Poslovni model tvrtke ENNA Solar orijentiran je na razvoj i izgradnju solarnih elektrana na zemlji koje na tržištu električne energije nastupaju kao proizvođači. Tijekom 2023. godine preko povezanih projektnih društava razvijani su projekti instalirane snage oko 30 MW, od kojih je do završne faze razvijen projekt snage 10 MW, koji će na godišnjoj razini proizvoditi oko 13.500 MWh. U idućem razdoblju društvo ENNA Solar intenzivno će raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta električne energije, te se uz projekte u Hrvatskoj razmatra i razvoj projekata na široj regionalnoj razini.

Divizija logistike bilježi prihode iz poslovanja od 43,6 milijuna eura, uz dobit od 5,3 mil eura i EBITDU od 6,3 milijuna eura.

ENNALogic i ENNA Transport u 2023. godini nastavile su rast u području želježničkogcargo prijevoza. Dok je domaće tržište palo za 10 %, ENNINE su logističke tvrtke ostvarile rast poslovanja od 3 %, mjereno po bruto tonskom kilometru. Najviše su rasli prijevoz intermodalnog tereta i prijevoz rasute robe iz Luke Ploče.

U 2023. godini tvrtka ENNA Transport Hrvatska zauzela je prvo mjesto među privatnim željezničkim operaterima s 3,3 milijuna tona prevezenog tereta i 168 stalno zaposlenih.

Prošle godine u svibnju pokrenuti su i prvi prijevozi u Srbiji, gdje je do kraja 2023. godine vlastitim kapacitetima prevezeno oko 100 vlakova.

Također, ove će godine ENNA Transport dobiti potrebne dozvole kako bi postala aktivan željeznički prijevoznik i u Sloveniji, te se i ondje uskoro očekuju prvi ENNINI prijevozi na željezničkom tržištu.

Oživljavanje poljoprivrede


Nastavljaju se ulaganja u projekt Rijeka Gateway, kontejnerski terminal u Rijeci, ujedno i tehnološki najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe. U 2023. godini u projekt je uloženo 63 milijuna eura, od kojih je tvrtka ENNA Logic investirala 31 milijun eura. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a otvorenje terminala planira se za sredinu 2025. godine. S početkom rada terminala očekuje se znatno povećanje broja prijevoza iz Rijeke.

U ENNA grupi diviziju hrane čine tvrtka ENNA Fruit, koja je 2023. godine postala vlasnica tvrtke Moslavina voće, i tvrtka Naturala. Tvrtke ENNA Fruit i Naturala ostvarile su 268,9 milijuna eura prihoda, uz dobit od 7,6 mil. eura i EBITDU od 14 milijuna. U 2023. godini divizija je udvostručila broj zaposlenih, te godinu zaključila sa 666 zaposlenika u stalnom radnom odnosu.

Glavni fokus te divizije u 2023. godini bio je na otkupu i plasmanu domaće robe te na oživljavanju domaće poljoprivredne proizvodnje. U Hrvatskoj proizvodi ENNE Fruit i Naturale plasirani su trgovačkim lancima. Tijekom 2023. godine tvrtka se, uz domaće tržište, bavila i širenjem na regiju, te je u inozemstvu zabilježen porast prihoda od 116 %. Z.R.
Solarni paneli na svim otkupnim centrima
"Negativan trend domaće proizvodnje, sve teže klimatske okolnosti i pomanjkanje radne snage najveći su izazovi u poslovanju ove divizije. U 2024. godini fokus je na digitalizaciji i automatizaciji procesa s ciljem podizanja efikasnosti i profitabilnosti. Tvrtke će nastaviti pružati sigurnost i stabilnost primarnim proizvođačima voća i povrća organizacijom proizvodnje, garantiranim otkupom i urednim plaćanjem, a istovremeno će biti i pouzdan partner trgovačkim lancima osiguravajući kontinuitet količina i definirani standard kvalitete u opskrbi svježim i prerađenim voćem i povrćem. ENNA Fruit u budućnosti se namjerava fokusirati na maksimiziranje prednosti regionalne prisutnosti te postati centar informacija o cijenama i dostupnosti robe, spajajući ponudu i potražnju u regiji i izvan nje", istaknuli su iz ENNE.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike