Dome slatki dome
DIZAJN: DRVENI KOMPOZITNI PODOVI

Za vrlo ugodne i tople ambijente
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Izuzetno im je dug vijek trajanja, materijal nema šupljina, jednostavno se održava
Među materijalima koji se nude kao dobro rješenje za oblaganje vanjskih površina posebno se ističu drveni kompozitni podovi, koji se mogu postavljati samostalno ili u kombinaciji s drugim materijalima. Svojim izgledom stvaraju tople i ugodne ambijente.

Ekomaterijal


Drveni kompozitni podovi izrađuju se od mješavine recikliranog drva i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal koji svojim svojstvima nadmašuje drvo zbog trajnosti i održavanja te keramičke pločice zbog konačnog ugođaja. Zbog izuzetne trajnosti, otpornosti na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice ovakvi se podovi preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, dokove marina i slično. Ovaj drveni kompozitni materijal može se reciklirati, ne sadrži nikakve toksične spojeve te je preporučljiv za sve ekološki osviještene pojedince. Upravo je to bila osnovna ideja pri stvaranju ovog materijala: prenijeti ono najbolje od drva, a to je izgled i ugođaj koji stvara u prostoru te korigirati njegova svojstva u smislu trajnosti, lakoće održavanja, osjetljivosti na vlagu, truljenje, napade insekata itd. Bitne karakteristike drvenih kompozitnih podova su izuzetno dug vijek trajanja, stvaraju ugođaj drvene obloge, materijal nema šupljina, pukotina i čvorova, jednostavno održavanje, mogućnosti obrade kao kod drva, ne sadrže štetne kemijske tvari i mogu se reciklirati, nizak koeficijent bubrenja u vlažnim uvjetima.      

Čišćenje



Daske drvenog kompozitnog poda održavaju se pranjem mekim deterdžentima i vodom, a jednom godišnje preporučljivo je očistiti reške. Za uklanjanje eventualnih gljivica i plijesni upotrijebite proizvode s klorom, a za uklanjanje masnih mrlja sredstva za odmašćivanje. Većina masnih mrlja nestat će nakon nekoliko tjedana izloženosti UV zrakama. Ogrebotine ćete jednostavno ukloniti četkanjem površine poda.

Monika Galović Rolich, mag. ing. arh.

Za vanjske površine
Prilikom postavljanja drvenih kompozitnih podova potrebno je slijediti upute proizvođača ili taj posao prepustiti ovlaštenim tvrtkama. Ovakvi podovi namijenjeni su isključivo za vanjske površine. Postavljaju se na podlogu u nagibu (1%) zbog odvodnje. Pod se polaže na potkonstrukciju, tj. oslonce, kako bi se omogućila pravilna ventilacija. Potrebno je osigurati razmake zbog pravilnog odvoda vode.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike