Kultura
31. FESTIVAL GLUMCA

Publika će vidjeti 20 predstava kazališne produkcije iz 2023.
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Otvaranje 31. Festivala glumca je u subotu, 11. svibnja u 20 sati u Domu kulture u Otoku komedijom “Kaj je ljubav”
Festival glumačkih ostvarenja postignutih u prošloj godini, jedinstven po tome što je u cijelosti posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu, održava se 31. put u gradovima Vukovarsko-srijemske županije, Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku od 10. do 19. svibnja.

Domaćin je grad Otok i glumac Draško Zidar, najavljuje vinkovačka Umjetnička organizacija Asser Savus, koja je uz Hrvatsko društvo dramskih umjetnika organizator ove glumačke manifestacije. Predstave koje su ušle u službenu konkurenciju odabrala je selektorica, glumica Ksenija Prohaska, a na Festival dolazi 17 predstava za odrasle i tri za djecu i mlade.

- Kao što je ovaj Festival glumca nastao srcem i hrabrošću, tako sam se i ja vodila u ulozi izbornice. Uz srce i hrabrost vodili su me i vlastita intuicija, moje znanje i veliko iskustvo. Neopisiv je talent koji sam otkrivala u predstavama, od Mostara do Pečuha i cijele Hrvatske. Otkrila sam novoga Roberta De Nira, novu Meryl Streep, umirala sam od smijeha u briljantnim ostvarenjima u komediji i zaplakala nad kanonskim djelima dramske literature. I ono što me najviše oduševilo, to su glumačke osobnosti koje su svojim talentom nadilazile teške i skromne uvjete u kojima su mnoge uloge stvarane. U traženju onog čarobnog, magičnog trenutka kada se duša prepušta publici, moja divna Hrvatska od Slavonije do Dalmacije, od Primorja do Zagorja vodila me je na nezaboravno putovanje. Dugi niz godina provela sam u HNK-u Split i na brojnim gostovanjima u svijetu; nisam imala priliku kao do sada da vidim cjelokupnu glumačku sezonu, ali sam na ovom putu prepunom iznenađenja stvorila novu sliku hrvatske scene. Voljela bih da u Hrvatskoj više puta posjećujemo jedni druge, jer imamo što pokazati i biti ponosni na naše glumište, a ja bih bila najsretnija da na ovaj festival imamo mogućnosti pozvati puno više predstava. Za mene svi ste pobjednici i hvala vam što ste me podsjetili na jednu od najvažnijih poruka u životu "Tko sve dava, vele dava, a tko srce dava, svega sebe dava" - navodi u svojoj poruci izbornica Ksenija Prohaska.

Poštovatelji umjetnosti glumca u Otoku, Iloku, Vukovaru, Vinkovcima i Županji uživat će u najboljim glumačkim ostvarenjima hrvatskog glumišta u prošloj godini. Tu je Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba s Ludens teatrom iz Koprivnice, Teatar &TD Zagreb, Kazalište Planet art, Zagreb, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i Gradsko kazalište, scena "Gorica", HNK Split, Gradsko kazalište mladih Split, HNK Osijek, Kulturni centar Osijek, HNK Zadar, HNK Šibenik, HNK Varaždin, Teatar igre Vinkovci i Kulturni centar Osijek, Kazalište Virovitica i Hrvatsko kazalište Pečuh, Gradsko kazalište Požege, koprodukcija Umjetničke organizacije Ludens teatar Koprivnica, Teatra Exit Zagreb i Kulturnog centra Osijek, Koprodukcija Kulturne udruge "Glumački festival u Krapini" i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, HNK Mostar, Zagrebačko kazalište lutaka i Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Posljednjeg dana održavanja Festivala, 19. svibnja, tročlani ocjenjivački sud u sastavu Blanka Bart Hajoš, Vid Balog i Vladimir Andrić dodjeljuje nagrade najboljima u više konkurencija.

Svečano otvorenje 31. Festivala glumca je u subotu, 11. svibnja u 20 sati u Domu kulture u Otoku komedijom "Kaj je ljubav" u režiji Adama Končića, a u izvedbi Kulturne udruge "Glumački festival u Krapini" i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

No Festival počinje dan prije, u petak, u 18.30, u Slovačkom domu u Iloku, gdje HNK iz Mostara izvodi “Staklenu menažeriju “ Tennesseeja Williamsa i u dvorani Mladost u Županji, gdje u 21 sat Kulturni centar Osijek izvodi “Plišanu revoluciju”.

Miroslav Flego
NAGRADE NAJBOLJIMA
Dvije nagrade Fabijan Šovagović dodjeljuju se najboljim glumicama kao i dvije glumcima; nagrada Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladom glumcu do 28 godina, nagrada Nada Subotić za najbolje ostvarenje mladoj glumici do 28 godina, nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Uz to Festivalsko vijeće Festivala glumca dodjeljuje nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Najčitanije iz rubrike