Kultura
MUZEJ ĐAKOVŠTINE

Edit Glavurtić predstavila slike te svoju knjigu
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Uzima dva različita cvijeta kao polazište za građenje likovne priče te istražuje dvije nematerijalne dimenzije
Samostalna izložba Rascvjetavanje - Skice iz Edena, poznate akademske umjetnice Edit Glavurtić, otvorena je u Muzeju Đakovštine čime se ta muzejska kuća pridružila obilježavanju Dana grada Đakova.

O Glavurtić je govorila ravnateljica Marina Božić, a nezavisna viša kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu, rekavši kako se umjetnica predstavila selekcijom radova o temi božura i perunika različitih formata izvedenih u ulju na platnu. Glavurtić uzima dva međusobno različita cvijeta kao polazište za građenje intrigantne likovne priče unutar koje istražuje dvije nematerijalne dimenzije – tišinu i svjetlost. Švec Španjol istaknula je da je riječ o recentnom ciklusu koji je u proteklih nekoliko godina bio predstavljen u više gradova, a đakovačka publika ima priliku vidjeti i posve nove radove izvedene u tehnici akvarela na papiru kojima umjetnica zalazi u posve drugu likovnu tehniku, a pritom ciklus obogaćuje i proširuje novim vrstama cvijeća, pa su, uz dominantne božure i perunike, posjetitelji mogli razgledati i radove s motivima vrtnog maka i gladiole.

- U studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi tehniku ulja odnosno nevjerojatan raspon boja od najdublje sjene do najvišeg svjetla, posebice na akcentuiranim laticama cvijeća gdje svjetlost titra u punini svoje blistavosti. Polazišna točka je uvijek bijela podloga platna na kojoj se događa boja. Do značajnih promjena dolazi u trenutku kada autorica glavne motive razrađuje i interpretira u drugoj tehnici - akvarelu. Promjenom tehnike boje postaju nježnije, transparentnije i fluidnije. Tehnika akvarela proširila je i dijapazon interpretiranog cvijeća. Tako, uz božure i perunike, sada nailazimo i na motive vrtnog maka i gladiole. Likovni izazovi ostali su isti - gradacija boje u odnosu prema svjetlu, no, s jednom bitnom razlikom - prepoznavanje trenutka kada je slika dovršena. Naime, akvarel je tehnika koja ne trpi popravljanja i naknadne intervencije, a istovremeno otvara nove mogućnosti u svijetu slučajnosti kroz pronalaženje idealnog omjera papirne teksture, transparentnosti i gustoće boje. Vrtni mak kao jedna od najljepših vrsta makova dočaran je u punom bogatstvu velikih cvjetova žarkih narančastocrvenih nijansi, a gladiole definiraju elegantne izduljene stabljike i bogati leptirasti cvjetovi intenzivne ružičaste boje - kaže o izložbi Švec Španjol.

Glavurtić je promovirala i svoju knjigu "Jagode i papar - Priče o ljubavi", uz moderatoricu Božić. "Kroz osam priča", stoji o knjizi, "skrivenom kamerom kao da uranja u dnevne boravke svojih likova projicirajući potom na stranice njihovu intimu, njihove strahove, tjeskobe, nježne poglede ili ljubomorne odlaske. Čitatelji su odmah ubačeni u epicentar ljubavnih ili bračnih odnosa, koji se često nalaze u krizi ili su pred raspadom, prateći iz prizora u prizor kako autorica spretno odmata njihove razmirice, svađe, njihovu grižnju savjesti, strepnju, njihovo nepristajanje na kompromise. Priče kao da iz prikrajka svjedoče o najintimnijim trenucima nepoznatih, a tako bliskih ljudi, čije postupke autorica ne komentira niti opravdava, ona svoje junake voli i simpatizira, i upravo ih zato oblikuje bez imalo ironije, snažnom emocijom koja nikada ne zapada u patetiku. Budući da je riječ o fragmentima iz života, priče najčešće ostaju otvorenog kraja te čitatelju ostaje da po vlastitom nahođenju nasluti sudbinu žene ili muškarca."

Glavurtić je najavila da u pripremi ima još književnih tekstova za koje se nada da će uskoro ugledati svjetlo dana. Izložba u Đakovu ostaje otvorena do 17. lipnja.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana