TvObzor
DAVOR GOBAC PSIHOMODO POP

Mislim da je album “Vjerujem u čuda” pravi odraz benda u ovom trenutku
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
U ovih 40 godina bilo je svega. Bilo je i natezanja i nekih svađi, ali nikad nismo bili baš istinski blizu raspada
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Pet godina nakon “Digitalnog neba” Psihomodo Pop predstavio je svoj dvanaesti studijski album “Vjerujem u čuda”, objavljen u godini kad kultni sastav obilježava duga četiri desetljeća djelovanja, što će proslaviti i velikom koncertnom turnejom koja je startala u Karlovcu. Energija i zarazni plesni ritam uronjeni u zvukove rocka, punka i soula, osnaženi izvrsnim gudačima i brass sekcijom, zaokružuju ovo kratko, ali dinamično i slojevito ostvarenje koje sa svojih devet numera diže frekvencije te energizira tijelo i um. Jedan od najboljih albuma u uspješnoj karijeri pokazuje da Davor Gobac, Smiljan Paradiš - Šparka, Vlatko Ćavar - Brada, Jurij Novoselić - Kuzma i Tin Ostreš i dalje opravdano uživaju status rock-institucije koja nastavlja oduševljavati publiku i fanove, a mi vam u nastavku donosimo kraći razgovor s njihovim legendarnim frontmenom.



Prema kineskom horoskopu nalazimo se u godini Zmaja. Možeš li pojasniti našim čitateljima zašto je to bitno za bend i tebe osobno?



- Svi mi ih originalne postave benda bili smo rođeni u godini Zmaja i prva ploča je izišla 1988. u godini Zmaja, a rođeni smo svi 1964. Čak je i tadašnji manager Piko bio rođen u godini Zmaja, 1952. Pa je tako i prva ploča dobila naziv “Godina Zmaja”, a ovo je, mislim, treća ili četvrta godina Zmaja otad i nadam se da će biti sretna.

Je li Psihomodo Pop u ovih 40 godina imao neku veću krizu u smislu da je došlo u pitanje postojanje benda?



- U ovih 40 godina bilo je svega. Bilo je i natezanja i nekih svađi, ali mislim da nikad nismo bili baš istinski blizu raspada. Možda je najgore bilo kad je Tigran umro, ali i to smo nekako prebrodili.

Odlične reakcije


Na koje si vaše albume i pjesme najponosniji?



- Pa ima dosta albuma na koje sam ponosan, recimo ovaj posljednji sad sigurno jer uvijek je posljednji onaj najbolji koji si napravio (smijeh). A ima tu i prva ploča “Godina Zmaja”, koja je danas legendarni album, a bome i “Sexy magazin” pa i “Srebrne svinje”, “Unpljugd” pa “Ćiribu Ćiriba”, svašta tu ima...

Približi nam ukratko proces nastanka aktualnog albuma “Vjerujem u čuda”. Kako ste u bendu zadovoljni finalnim proizvodom?



- Proces nastanka “Vjerujem u čuda” naglo je započeo i kratko je trajao. Jako brzo se razvila ta ploča, možda u mjesec i pol dana. I onda smo ju dosta brzo snimili kod Skansija, s tim da su osnovne snimke nastale u našoj Prostoriji, a onda smo u studiju kod našeg producenta samo dosnimili neke vokale i neke sitnice. I zadovoljni smo finalnim proizvodom, to jest albumom “Vjerujem u čuda”, mislim da je to album koji je pravi odraz benda u ovom trenutku.

Što nam možeš reći o zanimljivoj omotnici novog albuma?



- (smijeh) Pa zanimljivu naslovnicu je napravio naš frend, fotograf Dinko Cepak i baš je super ispala. Totalno sam odlijepio kad sam vidio i jako sam htio da nam to bude omot albuma. I, evo, dogovorili smo se Dinkom i imamo super omot.

Što kažeš na dosadašnje reakcije publike i recenzije za “Vjerujem u čuda”?



- Pa mislim da su reakcije na album odlične! Mislim, recenzije su dobre, i više nego dobre, neke su čak i hvalospjevi. Sve u svemu, stvar se dobro razvija, a uskoro će i novi spot za pjesmu “Vjerujem u čuda”.

Prošli ste mjesec u tvom rodnom gradu održali prvi koncert u sklopu turneje. Kako je prošla ta svirka? Kako nove stvari funkcioniraju uživo?



- Svirka u Karlovcu je bila super, bio je odličan feeling među publikom i odličan feeling na bini. Nove stvari uživo funkcioniraju sasvim dobro, a još kad ih publika malo jače usvoji - to će biti ludnica!

Vili & DeBili


Kako vidiš ulogu streaming servisa u svijetu glazbe? Preko kojeg medija najradije reproduciraš glazbu i što slušaš u posljednje vrijeme?



- Pa, mislim, streaming servisi su postali stvar sadašnjosti, tamo slušaš većinu glazbe, iako ja sam uvijek bio za ploče, i CD-ove čak, za nosače zvuka. Ali šta je, tu je, sad je ovako kako je. Naš CD “Vjerujem u čuda” već je u prodaji, a svakako ćemo napraviti i vinil, pa ‘ko voli, nek’ izvoli. A glazbu naviše slušam preko YouTubea.

Slikaš li još uvijek, što se događa na tom polju? Jesi li ikada imao likovne uzore?



- Slikam uglavnom kad imam vremena, a uskoro ću napraviti i izložbu, da pokažem neke nove slike koje su nastale u lockdownu, a koje dosad nisam pokazao. Naravno, imao sam likovne uzore, recimo Walta Disneyja i Andyja Warhola.

U kakvoj su fazi Vili & DeBili? Kako ti se sviđa Donkey Hot, odnosno jesi li zadovoljan razvojem Vilijeve glazbene karijere?



- Vili & DeBili, koji je bend mene, mog sina Vilija i našeg prijatelja i producenta Skansija, momentalno miruje. No napravljen je već i drugi album, koji još nije objavljen, ali i to ćemo u jednom trenutku napraviti. Inače, sviđa mi se Vilijev bend Donkey Hot, zbilja mislim da su super. Zadovoljan sam razvojem njegove karijere i nadam se da će mu se sve želje ispuniti.

Za kraj, imaš li neku poruku za fanove Psihomodo Popa u Slavoniji?



- Dragi fanovi Psihomodo Popa u Slavoniji, moja poruka glasi: ‘Dođite vi na naš koncert, mi smo uživo uvijek najbolji!’ A u Slavoniju smo već davno, davno počeli dolaziti, rado smo tamo svaki put!
Danijel Miklić
Najčitanije iz rubrike