Crna kronika
OSUĐEN NA RAD ZA OPĆE DOBRO

Konobarici prijetio smrću jer mu nije dala više piti
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Slavonac je nakon izrečenih psovki na djelatnicu kafića pljunuo i bacio mobitel
Četrdesetsedmogodišnji Slavonac osuđen je na rad za opće dobro zbog ozbiljne prijetnje smrću konobarici. Sud ga je proglasio krivim jer je 14. studenoga 2020. u ugostiteljskom objektu u jednom gradu u Slavoniji oko 18.50, nakon što mu je djelatnica ugostiteljskog objekta rekla da ne može biti poslužen jer je u alkoholiziranom stanju, postao nasilan. U nakani da konobaricu zastraši, rekao joj je da će ju ubiti i prebiti, a potom je na nju bacio svoj mobilni uređaj i pljunuo. Nasilničko je ponašanje u djelatnice kafića izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i sigurnost jer joj je i prije prijetio.

Sud ga je nepravomoćno osudio na deset mjeseci zatvora, zamijenjeno radom za opće dobro tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Rad za opće dobro provest će se samo uz pristanak optuženika, i to u roku koji odredi nadležno tijelo za probaciju, vodeći računa o mogućnostima optuženika s obzirom na njegove osobne prilike i zaposlenje, s time da rok ne može biti kraći od jednog mjeseca ni duži od dvije godine računajući od početka obavljanja rada za opće dobro. Na raspravi se 47-godišnjak očitovao da je suglasan s predloženom kaznom iz optužnice, odnosno da ga se osudi na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci i da se ta kazna zatvora zamijeni radom za opće dobro.

Slavonac je u svojoj obrani izjavio da priznaje kazneno djelo i da je uglavnom bilo sve onako kako je opisano u optužnici. Nadalje je naveo da je nakon tog događaja samo u jednom navratu bio u tom kafiću. Konobaricu poznaje jer žive u istom naselju, a nakon ovog događaja znao ju je slučajno sresti, međutim, nije joj se približavao niti je činio bilo kakve probleme, te je svjestan svog ponašanja toga dana i naravno da mu je žao zbog toga. U obrani je naveo i da inače nema problem s alkoholizmom, nago da zna samo prigodno popiti alkohol.

U obrazloženju presude sud navod kako iz takve obrane optuženika proizlazi da je on priznao, odnosno potvrdio, kako je oštećenici rekao da će je ubiti i prebiti i da je na nju bacio mobilni uređaj i pljunuo, a takvo je priznanje optuženika potpuno i potkrijepljeno iskazom oštećenice, koja je opisala da je on 14. studenog 2020. došao u popodnevnoj smjeni u kafić gdje ona radi kao konobarica i kako ju je, kada ga je ona odbila poslužiti zato što je bio pod znatnim utjecajem alkohola, počeo vrijeđati riječima da je kurva kao i njezina majka i da će je ubiti i prebiti. Potom je izvukao svoj mobitel iz džepa i pogodio ju mobitelom u glavu. Konobarica je navela kako je optuženik i prije tog događaja znao biti nasilan prema njoj kada bi došao u kafić te da joj je i prije rekao da će ju ubiti, kao i da je o njoj i njezinoj šefici pisao ružne komentare na društvenoj mreži Facebook.

Sandra Lacić
BIO JE PIJAN
Da je Slavonac zbilja bio pijan, sud je utvrdio i iz policijskog zapisnika, u kojem je navedeno da mu je samo pola sada nakon divljanja po kafiću izmjerena koncentracija od 1,13 promila alkohola u krvi. Ako se u roku od osam dana od dana za koji je pozvan ne javi nadležnom tijelu za probaciju ili mu poziv ne bude mogao biti dostavljen na adresu koju je dao sudu, ili ne da pristanak, nadležno tijelo za probaciju o tome će obavijestiti nadležnog suca izvršenja. Ako 47-godišnjak svojom krivnjom u cijelosti ili djelomično ne obavi rad za opće dobro u propisanom roku, sud će odmah donijeti rješenje kojim se određuje izvršenje izrečene kazne u cijelosti ili u neizvršenom dijelu. Oslobođen je plaćanja troškova kaznenog postupka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike