Sport
LUDA ZAVRŠNICA U LIGI ZA OSTANAK

Nakon posljednjeg kola treba dobar matematičar
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Negdje pred sam kraj nedjeljne utakmice rukometaša Osijeka i Rudara, kada je bilo jasno da će bodovi ostati u Zrinjevcu, na lijepo ispunjenim tribinama osječke dvorane počele su kalkulacije je li Osijek pobjedom nad Rudarom kolo prije kraja Premijer lige za ostanak osigurao opstanak. Brzo se odustalo jer u igri je još puno kombinacija. Jedino što je sigurno jest da su Osječani s pobjedom u nedjeljnom susretu bolji od Rudara, te kolo prije kraja imaju 19 bodova, koliko imaju Trogir i Karlovac, a čak su četiri momčadi koje imaju dva boda manje. Iz lige ispadaju dva najslabije plasirana, a još dvije će momčadi u dodatne kvalifikacije. Ribola Kaštela sigurno ide u niži rang. Izravni opstanak zasad su osigurali Gorica i Metković Mehanika. Sve ostale opcije su otvorene.

- Otkad igram rukomet, ne sjećam se kada je borba za opstanak bila ovako neizvjesna. Nama je uoči Rudara bitno bilo pobijediti, ako je moguće, s najmanje tri razlike. To smo i ostvarili. Bit će vatreno do posljednje minute - poručio je Lovro Frajhaut, osječki vratar koji se sjajno uklopio otkad je zimus stigao iz Slatine.

Protiv Rudara imao je 12 obrana, uz Davida Čička, koji je briljirao s 11 pogodaka, bio je najzaslužniji za pobjedu svoje momčadi. No vratimo se kalkuliranju s početka priče. Osijek u posljednjem kolu gostuje kod Dubrave, koja ima dva boda manje. U Zrinjevcu je susret tih suparnika završio bez pobjednika. Pobijedi li Dubrava, imat će bolji omjer od Osijeka, koji je zasad od momčadi koje su još u borbi za opstanak bolji od Trogira, Moslavine i Rudara, a lošiji od KTC-a i Karlovca. Trogir gostuje kod Ribole, koja je jedine dvije pobjede ove sezone ostvarila upravo u Trogiru. KTC dočekuje Goricu, Rudar će ugostiti Karlovac, a najteži će posao, uz Osječane, imati Moslavina kod Metković Mehanike. Idemo vidjeti najcrnji scenarij: ako Osijek izgubi kod Dubrave, a pobjede ostvare Trogir, KTC, Rudar i Moslavina, čak bi šest momčadi imalo 19 bodova, a izgubi li Trogir od Ribola Kaštela, čak bi sedam momčadi Ligu za ostanak okončalo s 19 bodova. To bi čak bila i najbolja solucija za Osječane, jer bi se onda, vjerojatno, izravno spasili od ispadanja, bez dodatnih kvalifikacija. Puno lošija je opcija da Trogir pobijedi i ostane šest momčadi s 19 bodova. U tom "šestoboju" Osječani imaju tri boda osvojena protiv Moslavine, samo (zasad) bod protiv Dubrave, ni jedan protiv Karlovca i dva domaća boda, protiv KTC-a i Rudara. U nekom najcrnjem scenariju Osijek bi mogao čak i izravno ispasti. Dogodio bi se onda slučaj da momčad koja ima najbolju razliku i jedna od rijetkih s pozitivnom gol-razlikom ispada iz lige. Sve je to, naravno, gruba projekcija. Osijek i dalje odlučuje sam o svojoj sudbini. Bod ili pobjeda iz Dubrave otklonili bi im sve brige. K. Lacković
LIGA ZA OSTANAK
1. Gorica       17       10       1       6       551:480       21

2. Metković M.       17       10       0       7       493:469       20

3. Trogir       17       8       3       6       467:443       19

4. Osijek       17       8       3       6       494:474       19

5. Karlovac       17       9       1       7       452:470       19

6. Moslavina       17       8       1       8       485:477       17

7. Dubrava       17       8       1       8       476:475       17

8. Rudar       17       7       3       7       459:470       17

9. KTC       17       8       1       8       441:456       17

10.Ribola K.       17       2       0       15       436:540       4

U posljednjem kolu, 4. svibnja, igraju se susreti: Ribola Kaštela - Trogir, KTC - Gorica, Rudar - Karlovac, Dubrava - Osijek i Metković Mehanika - Moslavina.

VAŠAREVIĆ ŠEST POGODAKA IZA VODEĆEG STRIJELCA
Nije toliko dramatično kao borba za opstanak, ali vodi se i zanimljiva borba za najboljeg strijelca lige. U kombinacijama je i lijevo krilo Osijeka Karlo Vašarević. Protiv Rudara postigao je šest pogodaka, te je kolo prije kraja sa 159 pogodaka drugi strijelac lige. Uoči posljednjeg kola malo mu je odmaknuo Hrvoje Ceković iz Gorice. On je protiv “fenjeraša” Ribola Kaštela u pobjedi svoje momčadi od 46:33 sudjelovao s 13 pogodaka, te je trenutno vodeći sa 165 pogodaka, šest više od Vašarevića.

Možda ste propustili...

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK ŽNK OSIJEK

Želimo uvijek biti korak ispred drugih

Najčitanije iz rubrike