Sport
POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Osijek na Opus Areni nije pobijedio još od sredine veljače, pa je uoči dolaska Istre 1961 proglašena opća mobilizacija
Opća mobilizacija. Takvo ozračje vlada na Opus Areni uoči susreta Bijelo-plavih s Istrom 1961. Do prije mjesec dana to bismo mogli povezati s lošom formom i rezultatima, ali danas su razlozi takvog trenutka posve drukčiji.

Nogometaši Osijeka možda su i neočekivano uzeli svih devet bodova na tri uzastopna gostovanja, što ih je opet stavilo u poziciju u kojoj imaju mogućnost sami odlučivati o svojoj europskoj sudbini. Sve što treba Bijelo-plavima jest "samo" pobjeđivati. Istra 1961 je prva stepenica na tom trnovitom putu koji Osijek čeka do osvajanja četvrtog mjesta i ovjeravanja vize za kvalifikacije Konferencijske lige. Sve što se događalo u proteklih 30-ak dana promijenilo je stajališta u osječkom klubu prema plasmanu u Europu. Nakon posljednjeg nastupa pred domaćom publikom u kojem je Osijek krahirao protiv Varaždina požar se gasio pričama kako je "Europa poželjna, ali neće biti katastrofa ako ju se ne dohvati". No takvo je razmišljanje nakon tri gostujuća trijumfa jednostavno bačeno niz Dravu jer su se sada opet uznemirili "europskih duhovi" na Opus Areni.

Nema "lako ćemo"


Uz krucijalnu vrijednost bodova koje nosi susret protiv Istre 1961 koja je na prvom mjestu u osječkom klubu ne žele svojim najvatrenijim navijačima Kohorti lošim nastupom i rezultatom pokvariti proslavu 36. rođendana. U biti, nakon pobjede na Poljudu situacija u klubu i oko njega opet je nekako živnula nakon sumornih pogleda koji su prevladavali još od ispadnja iz Kupa protiv Lokomotive. "Red alert" na Opus Areni dao je naslutiti i nastup sportskog direktora Josea Bota uoči uobičajnog susreta s novinarima.

- Prije negoli krenete, želim vas zamoliti da se s pitanjima fokusirate isključivo na utakmicu protiv Istre 1961 koja nam je iznimno važna. Znam kako vas iznimno zanimaju pitanja produžetka ugovora prije svih vezana uz Miereza i Nejašmića. Za njih su vam moja vrata uvijek otvorena, ali sada je trenutak u kojem se svi trebamo fokusirati samo na susret protiv Puljana - rekao je Jose Boto i time dao naznačiti kakva je zapravo mobliziacija na snazi u Bijelo-plavom taboru.

A upravo je na druženje s novinarima stigao jedan od igrača čija je budućnost neizvjesna - Darko Nejašmić. On na ljeto ulazi u posljednju godinu ugovora, a to samo po sebi zahtijeva rješavanje situacije na ovaj ili onaj način. Boto ga silno želi zadržati na Opus Areni, a što o svemu misli Darko nismo imali priliku čuti. No zato je spremno odgovarao na pitanja vezana uz predstojeći susret, te općenito na situaciju u svlačionici.

- Posljednje tri pobjede na gostovanjima su nas sigurno znatno podignule na moralnom planu. Radili smo mi prije toga dobro, ali jednostavno nas rezultati nisu popratili. Ne znam kako to izgleda sa strane, ali momčad je u svakom susretu gladna i željna pobjeđivanja. Kada te prati rezultat, uvijek je sve lakše i izgleda ljepše. Mi se nemamo namjeru sad kad smo uzeli zamah zaustaviti na ove tri pobjede. Želimo pobijediti sve do kraja, a Istri 1961 ne želimo dopustiti da izlaz iz serije slabijih rezultat pronađe protiv nas pred našim navijačima - rekao je Darko Nejašmić, veznjak Bijelo-plavih.

Puljani na Opus Arenu dolaze s nizom od šest utakmica bez pobjede. Posljednji put su u prvenstvu slavili prije nešto manje od dva mjeseca, kada su na svom Aldo Drosini svladali Rudeš. No Nejašmić tvrdi kako ta loša statistika suparnika neće zavarati osječku momčad.

- Možda su navijači već unaprijed upisali bodove, ali mi u svlačionici nismo. Svjesni smo kako će morati zaraditi tu pobjedu teškim radom na terenu. Istra 1961 je žilava momčad koja je čvrsta, agresivna i puno trči. Njihov trener Paulo Tramezzani ugradio je talijanski štih, ali mi znamo koliki je naš ulog u tom susretu. Borimo se i želimo na kraju izboriti plasman u Europu - kaže jedan od stožernih igrača osječke momčadi.

Bez promjena


Osijek ima temelje za optimizam jer momčad je u tih posljednjih mjesec dana definitivno podignula glavu i počela igrati onako kako se od nje uvijek očekuje. S jasno izraženim stavom, hrabro i odlučno. Ako se moglo visoko napasti Hajduk i staviti ga na muke, nema razloga zbog kojeg se takav pristup ne bi ponovio u susretu protiv Istre 1961 opet od prve minute.

- Pobjeda nad Hajdukom je bila jako važna, ali ista je brojčana vrijednost bodova iz susreta protiv Istre 1961. Borba za Europu traje, mi odlučujemo sami o sebi, što je najvažnije, pa zato moramo zapeti do kraja u svakoj od šest preostalih utakmica. Trebamo gledati samo sebe i kako ćemo što bolje odigrati - smatra Nejašmić.

Dodatnu draž današnjem susretu s Puljanima svakako će dati i proslava 36. rođendana Kohorte. Atmosfera će zbog toga ipak biti drukčija i napaljenija negoli bi to možda bio slučaj u uobičajnim okolnostima.

- Lijep je to jubilej za Kohortu, a ovim putem joj želim čestitati rođendan. Svi smo u svlačionici svjesni što bi Kohorti bio najbolji rođendanski poklon, pa ćemo poduzeti sve da ga joj isporučimo - poručuje Nejašmić.

Riječ je jasno o četvrtoj uzastopnoj pobjedi, po koju će trener Zoran Zekić i momčad krenuti vjerojatno u istom sastavu koji je počeo susret na Poljudu. Vanjskih utjecaja, poput žutih kartona i ozljeda, nema bar kada su u pitanju ona jedanaestorica koja su istrčala u Splitu. Zekiću na raspolaganju nije tek Enis Čokaj, koji je skupio tri žuta kartona, ali nije bio starter u Splitu. Manjih problema s ozljedom imao je Petar Pušić, ali on bi trebao biti spreman za nastup, a isto se odnosi na kapetana Vedrana Jugovića, koji je na Poljudu također ušao s klupe. Istu priliku dobio je i u jesenskom susretu s Puljanima na Opus Areni. Ušao je s klupe na poluvremenu te se promovirao u junaka pobjede (3:1) zabivši tada svoj prvi prvoligaški hat-trick.

Na Pampasu su se ozbiljno mobilizirali za susret protiv Istre 1961 vjerujući kako će im to pomoći u nastavku pobjedničke serije koju su započeli na tri uzasopna gostovanja. Uostalom, osječka publika prvenstvenoj pobjedi se nije imala priliku radovati puna dva mjeseca. Posljednja je na Opus Areni pala Gorica, i to još sredinom veljače. Davno je to bilo...

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by Sofascore
Najčitanije iz rubrike