TvObzor
JEDAN ŽIVOT

Kad spasiš jedan život, spasio si cijeli svijet
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
ONE LIFE. BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: JAMES HAWES. GLUME: ANTHONY HOPKINS, HELENA BONHAM CARTER, JOHNNY FLYNN...

Britanski film "Jedan život" ("One Life") nastao je na temelju velikoga djela skromnoga britanskoga brokera Nicholasa Nickyja Wiltona (1909.-2015.), o čemu je knjigu napisala njegova kći Barbara (1953.- 2022.). Zasluga Wiltona jest u tomu što je on 1938. godine spasio 669 židovske djece iz Čehoslovačke organizirajući sa suradnicima prijevoz u Englesku.



Kako je sebe smatrao običnim čovjekom, mislio je da bi to svaki običan čovjek učinio. Čak si je predbacivao što nije uspio spasiti više djece te o tomu nije volio pričati. No, drugi su uočili njegovo djelo, tako da su ga nazvali "britanskim Schindlerom", a odlikovala ga je i kraljica Elizabeta II., što se vidi u arhivskoj snimci na odjavnoj špici. Film je naslovljen prema izreci da tko spasi jedan život spasio je cijeli svijet.

U filmu, koji je u Palm Springsu dobio nagradu publike, sudjeluju nagrađivani glumci, na čelu sa sir Anthonyjem Hopkinsom koji Wiltona vrlo emocionalno i dirljivo tumači u starijoj dobi. Kao mlađega, u brojnim flashbackovima, koji nam prikazuju kako je organizirao i proveo akciju spašavanja djece, uz pomoć svojih prijatelja, utjelovljuje ga mladi glumac Johnny Flynn. Njemu nisu strane biografske uloge, budući da je već glumio mladog Alberta Einsteina u seriji "Genius" te Davida Bowieja u filmu "Stardust". Wiltonovu majku, koja mu je puno pomogla u spašavanju djece, odlično glumi Helena Bonham Carter.

Ako vam se čini da vam je ova priča poznata, moguće je da ste na društvenim mrežama vidjeli scenu iz Wiltonovog života koja je obišla svijet, a naravno vidi se i u ovom filmu. Kad slučajno njegovo veliko dobro djelo dođe u ruke TV producenta, on biva pozvan u TV emisiju, gdje voditeljica u jednom trenutku otkriva kako su u studiju s njim i djeca koju je spasio, koji sami sebe nazivaju “Nickyjevom djecom”. Skroman, ali jako dobro snimljen mali film o velikom čovjeku. Vrijedan gledanja.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike