Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA - ZAVOD ZA HITNU MEDICINU

VSŽ kontinuirano ulaže u kvalitetu zdravstvene skrbi
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Lani su nabavljena tri nova vozila, osigurani su dodatni timovi, kreće gradnja zgrade u Županji

ŽUPANJA - Od početka ožujka vukovarsko i županjsko područje pokriveno je dodatnim timovima hitne medicinske pomoći koji će olakšati i skratiti vrijeme zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata i povećati dostupnost zdravstvene zaštite. Riječ je o timovima 2, s po dvije medicinske sestre/tehničara, koji će uz postojeće timove 1, u kojima je i liječnik, pružati još bolju skrb i biti dodatni resurs u radu izvanbolničke hitne medicinske službe. Rezultat je to proširenja Mreže hitne medicine na području Vukovarsko-srijemske županije, za što su se snažno zauzeli župan Damir Dekanić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a Mato Matić.


 

Zavod je dosad zbrinjavao životno ugrožene građane s ukupno sedam timova - pet timova 1 u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Drenovcima te dva tima 2 u Vinkovcima i Otoku. Ravnatelj Matić iznimno je zadovoljan najnovijom izmjenom mreže i ističe značajan napredak u razvoju izvanbolničke hitne službe na području županije.

- Kada je 2011. godine Zavod počeo rad kao zasebna zdravstvena ustanova, imali smo tri tima koja su pokrivala područje Vukovarsko-srijemske županije - u Županji, Vinkovcima i u Vukovaru, a danas ga pokriva ukupno devet timova s devet vozila, što je povećanje za 300 posto - ističe.



Županjska Posavina prvi put na raspolaganju 24 sata dnevno ima tri tima. U okviru opsežne i sveobuhvatne reforme hitne medicinske pomoći započete prije desetak godina Vukovarsko-srijemska županija znatno je napredovala. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević ističe ju kao jedan od najboljih primjera kako se ulaganjima mogu postići izvrsni rezultati, a strateškim planiranjem i zajedničkim radom može doći do značajnih poboljšanja u pružanju hitne medicinske pomoći na lokalnoj razini. Lani su nabavljena tri nova vozila u vrijednosti 253.432,50 eura, koje je financirala Županija decentraliziranim sredstvima. I u ovoj se godini nastavljaju ulaganja u zdravstveni sustav, u edukaciju ljudi, u opremu, u osiguranje suvremene infrastrukture. Početkom ožujka Skupština VSŽ-a dala je suglasnost i ovih će dana biti raspisana javna nabava za izbor izvođača radova za gradnju zgrade ispostave Zavoda u Županji, čime će, nakon Vinkovaca i Vukovara, i grad na Savi dobiti primjeren prostor za djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske pomoći koji infrastrukturno zadovoljava najviše standarde kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata. Sredstva su osigurana kroz decentralizirano financiranje, uz udio županijskih i sredstava same ustanove. Procijenjena vrijednost radova je 974.000 eura, a u ovoj će godini zgrada biti sagrađena do pod krov, s vanjskom stolarijom.



A nakon dužeg vremena u Zavodu su se suočili s problemom nedostatka liječnika. Krajem 2023. zaposlena su bila 22, a sada ih ostaje 11 zbog odlazaka na specijalizaciju. S drugim liječnicima sklapaju ugovore o poslovnoj suradnji, a natječaj je stalno otvoren.

Slobodna mjesta uskoro će popuniti mladi doktori medicine, koji će početkom ljeta diplomirati.

Marija Lešić Omerović
SPECIJALIZACIJE
Specijalizaciju iz djelatnosti hitne medicine trenutačno završavaju četiri prvostupnika sestrinstva, u travnju ih kreće još šest, a plan Zavoda je ukupno 22. Oni će steći dodatne kompetencije, radit će u timovima 2 i dodatno podignuti kvalitetu skrbi i zdravstvenog zbrinjavanja pacijenata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike