Kultura
KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI BL. IVANA MERZA

Slatina: Pjevači HKUD-a Dika impresivno su izveli prigodne hrvatske korizmene napjeve
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Korizmene pjesme su ‘duboke‘ jer zorno prikazuju muku Isusa Krista i Isusove Majke Marije

Lijepi i akustični prostor župne crkve bl. Ivana Merza, u kojoj su već održani brojni atraktivni koncerti, još jednom je odzvanjao prelijepim glasovima pjevačkog zbora Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva Dika. Riječ je o impresivnom korizmenom koncertu kojim je HKUD Dika htio pokazati slatinskoj publici kako se nekad pjevalo tijekom korizme.



Uz pjevački zbor kao solisti nastupili su pojedinačno te kao duet i trio Eva Balković, Ana Bićanić i Miroslav Šarić. Oni su izveli 15 korizmenih napjeva iz različitih krajeva Hrvatske, najviše iz Slavonije, a cijeli program uvježbala je voditeljica pjevanja u Diki Eva Balković uz mentorstvo voditelja HKUD-a i koreografa Miroslava Šarića.

– Velika većina ovih pjesama više se ne izvodi u crkvama kao službene pjesme u liturgiji, možda je tek neko selo zadržalo pokoji napjev. Dika neko vrijeme nije izvodila korizmene koncerte, ali mislim da su korizmene pjesme doista ‘duboke‘ jer zorno prikazuju muku Isusa Krista i Isusove Majke Marije – rekao nam je Miroslav Šarić, koji je pojasnio i kako su prikupljene te pjesme.

– Snimali smo ih od možda posljednjih živućih kazivača kako bi te stare pjesme nastavile živjeti kroz nekakvu drukčiju formu, ne u liturgiji, ali kroz ovakve korizmene koncerte. Neke od njih zapisao sam ja, neke je prikupio bivši predsjednik i voditelj Dike Dario Vrbaslija, neke pjesme snimo je Ansambl Lado na svom nosaču zvuka. Imamo i objavljene nosače zvuka na kojima su pjevali sami kazivači, a izveli smo i nekoliko pjesama koje se i danas pjevaju.      

Pjevači su bili odjeveni u narodnu nošnju iz Sopja, Gornjeg Predrijeva i Noskovaca.

– To je korizmeno ruho, nastojali smo da uz korizmene napjeve ovdje budu zastupljene i korizmene nošnje, da publika može vidjeti kako se korizma nekad drukčije proživljavala nego u današnje vrijeme. Danas nitko od nas tijekom korizme ne nosi ni bjelinu ni crninu, i dalje idemo na nekakve zabave. Nekad je to bilo vrlo strogo, poslije Pepelnice promijenilo se ruho, pjevale su se drukčije pjesme, ljudi su pratili korizmu i Isusov put, sve do Uskrsa, kada se ponovno mijenjalo korizmeno ruho – pojasnio je voditelj Šarić.

– Za ovaj korizmeni koncert tradicionalnih pjesama iz različitih krajeva Hrvatske pripremali smo se posljednja dva mjeseca intenzivnim probama dva puta tjedno. Korizmene pjesme su drukčije, zahtjevnije, teške su jer su molske i njima se želi prenijeti patnja Isusova i tuga. Zadovoljna sam i ponosna na članove KUD-a što su ovako lijepo i svečano izveli te pjesme, baš kako priliči ovom svetom vremenu – rekla je voditeljica pjevanja Eva Balković. Neke od izvedenih pjesama su: Poslušajte braćo mila, Na Maslinskoj tužnoj gori, Muka gorka, Kad je Isus križ nosio, Stala plačuć tužna Mati, Marija pod križem stoji, O žalosna majko sveta Divice…

Zahvalu pjevačima uputio je domaćin, župnik Župe bl. Ivana Merza, vlč. Patrik Alatić.

– Glazbu uvijek povezujemo s nečim radosnim, a vi ste uspjeli svojom glazbom, svojim pjevanjem dočarati nam posljednje Kristove dane ovdje na zemlji, dočarati i patnju nevinoga Jaganjca, i tugu i plač Njegove Majke, ali isto tako i onu pobožnost puka koji ide za križem razmišljajući o Kristovoj muci, patnji i žrtvi. Hvala vam na tome, hvala vam na pjesmi, i od srca vam želim još puno lijepih koncerata i nastupa, i drugdje, ali i u našoj župnoj crkvi bl. Ivana Merza – rekao je vlč. Alatić.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike