Dome slatki dome
INTERIJERI : KAKO ODABRATI ZAVJESE

Uokvirite svoj pogled na svijet
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Zavjese i zastori mogu se činiti sporednima u uređenju, ali njihova je uloga jako važna

Prostorija bez zavjesa izgleda ogoljeno i nepotpuno, stoga su zavjese itekako važan element u uređenju doma. Svaki put kad objesite nove zavjese, u drugoj boji ili s drukčijim uzorkom nego prije, to će sigurno posve promijeniti dojam prostorije.



Bitna karakteristika zavjesa je omogućavanje što jasnijeg pogleda van, a istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa možete korigirati, naglasiti ili povezati određene dijelove prostora.

U posljednje vrijeme puno se više pozornosti pridaje kvaliteti zavjesa i njihovoj praktičnosti za održavanje nego prije. Osim zavjesa od tkanina posebno su popularni i zastori od gusto postavljenih resa koje se sastoje od nanizanih elemenata ili karika od različitih materijala, boja i uzoraka. Na tržištu su sve češće zavjese s diskretnijim uzorcima, mekše, podatnije i prirodnijeg izgleda. Nastojte da odabrana boja zavjese izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnom i umjetnom svjetlu.

Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, papir, konoplja ili drvo sve je češća, i to stoga što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajuću atmosferu u prostoru. Zavjese i zastori mogu se činiti sporednim elementom uređenja interijera, ali njihova je uloga jako važna jer, između ostalog, utječu na prolazak svjetla u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje i na stvaranje ugođaja. Osim toga, definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora te tako čine prostornu kompoziciju sjedinjenu s ostalim elementima.

U odabiru zavjesa preporučuje se njihovu boju i uzorak povezati s drugim elementima interijera. Tako, ako u uređenju prostora dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Osim toga, pri odabiru treba paziti i na veličinu prostora, dimenziju prozorskih otvora, osvjetljenje, raspored namještaja i već postojeće boje. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima zato treba odabrati svjetlije i prozračnije zavjese. One s velikim uzorcima preporučljive su za otvore manjih dimenzija, a jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlično će se uklopiti u svaki prostor. T.K.
KARNIŠE
Karniše, kao i različiti ukrasni nastavci, izrađuju se od drva, metala, kovanog željeza, plastike, inoksa itd. Kupuju se kao gotovi elementi ili izrađuju prema dimenziji otvora. Materijal karniše trebao bi se uklopiti u materijal ostalih elemenata namještaja, pogotovo kad je riječ o drvu. Klasična izvedba karniše je s prstenima, ali postoje i druga rješenja.

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike