Dome slatki dome
SAVJETI ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Što treba svakog tjedna očistiti u spavaćoj sobi
Objavljeno 28. ožujka, 2024.

Čak i ako u svojoj spavaćoj sobi provodite minimum vremena, odnosno samo prespavate - određene predmete trebate čistiti bar jednom tjedno.



Ako ste odrasla osoba i spavate od sedam do devet sati, prema preporuci stručnjaka, to znači da oko trećine svakog dana svog života provodite u krevetu. Ako obavljate i druge aktivnosti u svojoj spavaćoj sobi, kao što je gledanje televizije, onda ondje provodite još više vremena. Kada uzmete u obzir tu statistiku, važnost održavanja čistoće spavaće sobe postaje još jasnija. Stoga određene predmete u njoj trebate čistiti bar jednom tjedno.

Prašina i podovi


Svaki tjedan očistite namještaj od prašine. Odvojite malo vremena za čišćenje namještaja u spavaćoj sobi bar jednom tjedno. Tjedno brisanje prašine s vašeg namještaja učinit će više od toga da samo izgleda čistije. Pomoći će ukloniti potencijalno štetnu prašinu iz vašeg prostora, koja može sadržavati olovo, azbest, usporivače plamena i druge potencijalno toksične kemikalije. Redovitim brisanjem prašine ti se zagađivači uklanjaju iz vaše spavaće sobe, ublažavajući respiratorne rizike koje mogu izazvati, zajedno sa svim drugim potencijalnim komplikacijama zbog izlaganja bilo kojim toksičnim kemikalijama.

Usisajte ili obrišite podove kako bi bili bez prašine i alergena. Podove u spavaćoj sobi također treba čistiti svaki tjedan kako bi se stvorilo okruženje bez prašine, koje neće poticati simptome alergije ili astme. Minimalno usisavanje jednom tjedno može smanjiti količinu prašine i peruti u prostoru. Usisivač opremljen HEPA filtrom može spriječiti vraćanje prašine u zrak dok čistite.

Obrišite ručke na vratima i prekidače za svjetlo. Ručke na vratima i prekidači za svjetlo dvije su površine koje se često zanemaruju prilikom čišćenja. Međutim, ako počnete razmišljati o tome, trebalo bi biti jasno da su to zapravo dvije najvažnije površine koje treba redovito čistiti. Gotovo svaki put kada netko uđe ili iziđe, rukuje kvakom i prekidačem za svjetlo te ih potencijalno prekriva bacilima i bakterijama. Površine koje su osjetljive na dodir mogu širiti uzročnike bakterijskih i virusnih bolesti, kao što su prehlada, E. coli i gripa.

Krevet je ključan


Perite posteljinu bar jednom tjedno, posebno ako spavate s kućnim ljubimcima. Skidanje posteljine i namještanje kreveta mnogima je omrznut posao. Međutim, bez obzira na to kako se osjećate zbog tog zadatka, to je nešto što biste trebali raditi često. Razlog? Mrtve stanice kože, bakterije i grinje našu posteljinu mogu brzo zaprljati. Što duže prolazi između pranja, s više ćete smeća dijeliti krevet, a to može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje ili kvalitetu sna.

Kada završite sa skidanjem posteljine, postoji jedna stvar koju ćete željeti napraviti prije ponovnog sređivanja kreveta - očistiti svoj madrac. Prije nego što počnete čistiti madrac, provjerite preporuke proizvođača. Usisavanje madraca jednom tjedno može dodatno smanjiti količinu prašine u spavaćoj sobi, držeći simptome alergije i astme pod kontrolom. Uz tjedno usisavanje, trebalo bi ukloniti i sve mrlje koje vidite.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike