Regija
ZORAN VAKULA S ORAHOVAČKIM OSNOVCIMA

Sve o tornadu, inju, mrazu, rosi
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
ORAHOVICA



U povodu Svjetskog dana meteorologije, koji se obilježava 23. ožujka jer je na taj dan 1950. osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO), u orahovačkoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić gostovao je najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula. Vakula je na humorističan i pristupačan način približio učenicima od 1. do 4. razreda svijet oblaka, vjetra, kiše, sunca i svih ostalih vremenskih prilika i neprilika. Mališani su tako naučili da se oblak koji nosi kišu i nevrijeme zove kumulonimbus, kako nastaje tornado, što su mraz, inje i rosa, i čega se zapravo treba bojati kada sijeva i grmi. Zoran Vakula sve je to demonstrirao na sebi svojstven način.

- Moja je misija i cilj educirati djecu i zainteresirati ih da promatraju svijet oko sebe te da što manje gledaju u mobitele i računala, a više u prirodu. Da vide vjetar kad puše, da vide oblake kad se razvijaju, da se pripaze kumulonimbusa – olujnih oblaka, jednostavno, cilj mi je da u tim mladim godinama zaintrigiram djecu za meteorologiju, pojave u prirodi. Želim ovakvim razgovorima s djecom pojasniti im neke meteorološke prilike kako bi bolje razumjeli ono što se priča oko njih, a toga ima napretek. Dakle, želim pojasniti djeci sve o vjetru, kiši, snijegu, padalinama i oborinama, a nadam se da će jednog dana netko od te djece završiti prirodoslovno-matematički fakultet i postati geofizičar, odnosno meteorolog – kazao je Vakula.

- Zasad imam šest slikovnica: Vjetropirasta, Oblačasta, Sunčasta, Pahuljasta, Kapljičasta i Munjasta, a u pripremi je još jedna do kraja godine. Poznati hrvatski karikaturist Nik Titanik, s kojim surađujem već dvije godine, spreman je za novu suradnju i to je odličan spoj - moj tekst privuče, ali još više njegov slikovni uradak, i nadam se da će se to nastaviti. Nadam se i da ću nastaviti edukaciju starijih kroz moje zbirke meteorima - dosad su dvije, a ove godine planiram izdati i meteostrip o anegdotama iz svijeta meteorologije u želji da doprem do još više ljudi. To želim jer u posljednjih desetak i više godina doživljavamo nešto što se nije događalo posljednjih 170 godina, ovakvo globalno zatopljenje instrumentalna mjerenja još nisu zabilježila – zaključio je Vakula. V.G.
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike