Kultura
U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Predstavljen Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske, publikacija koja daje pregled aktivnosti konzervatorske službe nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, objavljena u izdanju Ministarstva kulture i medija, predstavljena je u Galeriji Klovićevi dvori. Publikacija je objavljena kao dvobroj i sadrži detaljni pregled aktivnosti konzervatorske službe nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa - od popisa i procjene štete, konzervatorskih istraživanja i elaborata, suradnje s međunarodnim stručnjacima, do provođenja mjera zaštite na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima u devet županija. Godišnjak sadrži 20 članaka koji obrađuju postupke obnove nakon potresa, kojima je priložena kompletna dokumentacija, navedeni svi suradnici, doprinosi, projekti i sve što je napravljeno u postupku priprema i izvršenja radova, rekla je na predstavljanju knjige urednica, glavna konzervatorica Ministarstva kulture i medija za pokretnu baštinu Višnja Bralić.

- Radi se o najopsežnijem broju Godišnjaka, na kojemu je radio veliki broj stručnjaka iz različitih područja, od arhitekata i građevinara do prevoditelja - rekla je Bralić, dodavši da je to jedini takav Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je napisala predgovor publikaciji, istaknula je da je obnova od potresa bila "generacijski izazov".

- Za službu zaštite ovo je bio generacijski izazov, u teškim vremenima dviju paralelnih kriza, i COVID-a i potresa. Moj uvod u Godišnjak je parafraza međunarodnog skupa posvećenog zaštiti pokretne kulturne baštine: ‘Kad se nezamislivo dogodi opet...‘ To se odnosi na zagrebački, kao i na petrinjski potres - rekla je ministrica i dodala da je potres bio veliki izazov za Vladu, no da je usprkos tome obnova kulturnih dobara bila uspješna.

- To smo uspjeli dobrom organizacijom i pravovremenom akcijom i činjenicom da smo učili iz katastrofa koje smo kao služba zaštite prošli, kao i nakon Domovinskog rata i sličnih situacija - rekla je ministrica.

Profesor s Arhitektonskoga fakulteta u Zagrebu Berislav Medić rekao je da je cjelovita konstruktivna obnova bila zahtjevna.

- Ovako temeljita, cjelovita i sustavna konstruktivna obnova nikad ni približno nije odrađena. Ovdje sigurnost nije jedina tema, već i interakcija između očuvanja baštine, arhitektonskog i konstruktorskog aspekta. Svi skupa nismo imali toliko iskustva u toliko kompleksnoj obnovi, ne postoji sustavna edukacija građevinskih inženjera o pitanju baštine - istaknuo je.

Preko Ministarstva kulture i medija ugovorena su 293 projekta iz Fonda solidarnosti, te je do isteka Fonda realizirano više od 520 milijuna eura, odnosno trećina sredstava povučenih preko Ministarstva kulture i medija - kazala je Obuljen Koržinek, dodavši da će za posljednju obnovu biti potrebno još sredstava.

- Obnova najsloženijih spomenika trajat će cijeli niz godina, ali bitno je da smo iskoristili ova sredstva. Dodatna sredstva morat ćemo osiguravati, čeka nas restauratorski posao - poručila je ministrica. H
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike