Regija
PAPUK PO MJERI SVIH GENERACIJA

Za projekt u Slatinskom Drenovcu 3,3 mil. eura
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Prijemna točka “Vrata Papuka” bit će ulaz u Park-šumu Jankovac. Novi turistički sadržaj pomoći će i razvoju više od 300 OPG-ova

Virovitičko-podravska županija dobit će još jednu prvorazrednu turističku destinaciju. Nakon obnove dvoraca u Virovitici, Suhopolju i Kapeli Dvoru, iznimno posjećenih posjetiteljskih centara Dravska priča, Križnica, Klopotec i Sekvoja, spektakularnog Geo info centra u Voćinu, Kuće čaja u Špišić Bukovici, rodne kuće Petra Preradovića, kao i projekata koji još traju, uređenja Orahovačkog jezera te dvorca Janković u Cabuni, iz Ministarstva turizma i sporta stigla je pozitivna odluka za projekt "Vrata Papuka - prijemna točka u Slatinskom Drenovcu". Vrijednost je projekta, čiji je nositelj Park prirode Papuk, 3.313.975,93 eura, partner na njemu je Općina Velika i financirat će se u stopostotnom iznosu.



– Papuk nadohvat svima, Papuk po mjeri svih generacija, Papuk prepun potencijala koje ćemo zajedno realizirati upravo ovom pričom. Iz godine u godinu svjedočimo razvoju destinacije kroz infrastrukturna ulaganja koja zatim rezultiraju porastom broja posjetitelja. Slatinski Drenovac nalazi se na samom ulazu u Park-šumu Jankovac i mjesto samo po sebi bilježi porast smještajnih objekata, što je odraz prepoznavanja benefita destinacije od strane lokalne zajednice. Ovaj projekt velik je iskorak za Park prirode Papuk, lokalnu zajednicu i kontinentalni turizam općenito – naglasio je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Time se provodi dugogodišnja vizija Parka prirode Papuk, kako vezano za Papuk, tako i kontinentalni turizam općenito.

- Ovo je nastavak cijelog niza odrađenih turističkih projekata na području Virovitičko-podravske županije, koja je danas poželjno kontinentalno odredište za sve veći broj turista. Tome u prilog ide povećanje dolazaka turista na našem području, ali i brojne turističke nagrade koje smo osvajali posljednjih godina. Ovaj projekt definitivno će značiti novi turistički potencijal i donijeti novu točku razvoja turizma Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Slavonije – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Prijemna točka "Vrata Papuka" bit će ulaz u najposjećeniju kontinentalnu destinaciju – Park-šumu Jankovac, a uz dječje igralište, kafić, suvenirnicu, konferencijsku dvoranu, izložbeni postav te ishodište pješačke staze, adrenalinski park i turistički vlakić, omogućit će posjetiteljima posve nov doživljaj Papuka. Uključuje nove turističke sadržaje u svrhu unaprjeđenja kvalitete života lokalnih zajednica na čijem se području provode aktivnosti, odnosno općina Čačinci, Velika i Voćin, gdje postoji više od 300 malih obiteljskih gospodarstava.

Papuk ovim projektom obogaćuje svoju ponudu još nizom atraktivnih sadržaja, a uz skorašnji adrenalinski park u Slatinskom Drenovcu s punim se pravom naziva biser slavonskog gorja – kako zbog svoje ljepote tako i svojim primjerom rasta na dobrobit lokalnog stanovništva i posjetitelja iz svih krajeva svijeta.
Fotonaponska elektrana, gljivarski park...
Glavna zgrada bit će energetski gotovo potpuno pokrivena iz obnovljivh izvora energije, a prikupljena kišnica koristit će se kao tehnološka voda. Fotonaponska elektrana bit će snage 20 kW, a pretpostavlja se da će na godišnjoj razini proizvoditi 27.575 kWh. Bit će tu i dizalice topline, kao i separator ulja i masti tretiranih oborinskih otpadnih voda s površina kolnika. Projektom će se uspostaviti i gljivarski park te poučno-edukativna staza koji se nalaze na području Parka prirode Papuk.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike