Regija
KARANAČKI PROLJETNI VAŠAR

Princeza pušnice na vagi je dostigla 78,80 kilograma
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Najtežu slaninu proizveo je Damir Perak. Sajmom se prošetalo više od tisuću ljudi

KARANAC - Više od tisuću ljudi došlo je na tradicionalni karanački Proljetni vašar, koji se na Cvjetnicu održao na mjesnoj poljani uz crkvu sv. Donata.

A da je svatko mogao naći nešto za sebe dokaz je 70-ak štandova s autohtonim delicijama, ručnim radovima, proizvodima od meda, rakijom i vinom, poslasticama, suvenirima...

- I ovaj smo Vašar organizirali u svrhu očuvanja naših autohtonih proizvoda koji se mogu okusiti, probati i kupiti direktno od proizvođača.

Nisu to proizvodi koji se mogu naći u celofanu ili pod svjetlima u trgovačkim lancima. To je ono naše. Cilj je spojiti proizvođače i kupce. Ova manifestacija samo pokazuje da smo na dobrom putu jer iz godine u godinu raste broj posjetitelja, a nismo izmislili toplu vodu. Radimo samo ono što smo oduvijek radili. Ne mi, nego naši djedovi - komentira Vladimir Škrobo-Bajo, idejni pokretač manifestacije.

Kao i niz dosadašnjih godina, karanački je Proljetni vašar proglasio Princezu pušnice - najtežu tablu slanine. Ovoga je puta došla iz proizvodnih pogona OPG-a Damira Peraka iz Ladimirevaca. Težila je 78,80 kilograma.


- Domaća svinja bila je teška 456 kilograma, slanina je u pacu stajala tri tjedna, a od kolinja do sazrijevanja prošlo je nešto manje od pet mjeseci - kaže Perak, naglašavajući kako je ‘‘proizveo‘‘ i težu slaninu. Inače, njegov OPG baziran je isključivo na proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.

Organizirane su i igre ‘‘Zakucavanje‘‘ odnosno ‘‘Kome duže visi‘‘. Glorija Jurišić iz Nize najbrže je zakucala čavle u dasku, a šunku tešku 7 kilograma najduže je, ispruženih ruku, držao Mario Sokač iz Čeminca.

Vašar suorganiziraju Udruga čuvara starih zanata, Baranjska kuća i TZ Baranje.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike