Regija
POTPORA MINISTARSTVA KULTURE

Za kulturna dobra Baranji ove godine pripalo 251.500 €
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
BELI MANASTIR - Približno 22 milijuna eura dodijelilo je Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u 2024. godini.

Odluka koju je potpisala ministrica Nina Obuljen Koržinek odnosi se na 577 programa, od čega 21 za područje Osječko-baranjske županije, u koju će se sliti 851.500 eura iz proračuna Ministarstva kulture. Dio te svote pripada i baranjskim nepokretnim kulturnim dobrima, u koja će biti uloženo 251.500 eura za devet prijavljenih programa. Najviše novca, 60.000 eura, odobreno je za građevinsku i statističku sanaciju pravoslavne parohijske crkve Vavedenja Bogorodice u Popovcu, baranjskom mjestu koje se spominje pod imenom Antianae još u vrijeme rimske uprave (poslije je u njegovoj blizini podignut Ban, današnji Popovac).

- Ne zna se točan datum izgradnje crkve, premda se do današnjih dana čuva natpis na dasci gdje stoji da je crkva posvećena 1726. godine. S druge pak strane postoji i dokument koji kaže kako su temelji udareni 1767. godine, te onaj u kojem stoji kako u Banu postoji crkva zidana 1757. godine - pričaju Popovčani. Kako bilo da bilo, crkva već dugo nije doživjela značajniju obnovu.

Po 50.000 eura izdvojeno je za crkvu sv. Ane u Podolju i crkvu sv. Petra i Pavla u Topolju. Podoljska crkva iz 1744. godine u vrijeme Osmanlija služila je kao skladište baruta, a iz njega se mogla pratiti Mohačka bitka. Lani je u njezinu obnovu Ministarstvo uložilo 120.000 eura, a sličnu je svotu izdvojila i mađarska vlada. Njezinu izgradnju financirao je Eugen Savojski, kao i izgradnju crkve svetog Petra i Pavla kod Topolja, koja će od državnog novca biti djelomično sanirana, a u planu je i izrada konzervatorske dokumentacije. Taj spomenik kulture prve kategorije Savojski je odlučio graditi kao znak zahvalnosti Bogu za pobjedu nad Osmanlijama, a 2022. godine obilježena je 300. godišnjica njezina postojanja.

Za građevinsku sanaciju crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju izdvojeno je 40.000 eura. Izgrađena je 1773. godine, a blagoslovljena dvije godine poslije. Zanimljivo je da je i biljska crkva građena pod patronatom Eugena Savojskog.

Za završne radove na obnovi crkve svetog Martina biskupa u Belom Manastiru Ministarstvo je odobrilo 25.000 eura. Inače, belomanastirska je crkva izgrađena 1777. godine, a obnavljana tijekom 19. i 20. stoljeća. Kako stoji u starim kanonskim vizitacijama, tadašnji Pel Monostor drvenu je crkvicu od pletera i blata imao 1738. godine, a u vrijeme vizitacije Župe Branjin Vrh (1782.), kojoj je tada pripadao Pel Monostor, zabilježeno je da je filijalna crkva u njemu podignuta prije osam godina. Ivica Getto
Novac i za radove u vinskim podrumima
Nešto manje iznose, ali ni u kojem slučaju beznačajne, dobila su još četiri baranjska’ programa. Tako će sa 17.000 eura biti sufinancirana izrada dokumentacije za kapelicu na izvoru vode - Studenac (Branjina, SPC), a tri će programa vezana za etnološke cjeline dobiti 9500 eura. Ministarstvo je izdvojilo novac za građevinske radove na vinskim podrumima Ferenca Šipoša (3000 eura) i Zlatka Škuljevića (2300 eura) u zmajevačkom Katoličkom surduku te 4200 eura za izradu stolarije vinskog podruma u zmajevačkoj Ulici maršala Tita (etnološka cjelina Reformatorski surduk) u vlasništvu Izidora Mesaroša.

Odobreni su programi sanacije crkvi u Belom Manastiru, Bilju, Podolju, Topolju i Popovcu

Najčitanije iz rubrike