TvObzor
U ZAGREBAČKOJ ARENI NASTUPIT ĆE 15. LISTOPADA

Nick Cave & the Bad Seeds vraćaju se u Hrvatsku
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Turneja slijedi nakon izdavanja njihova 18. studijskog albuma “Wild God”, a predgrupa u Zagrebu je The Murder Capital

Nick Cave & the Bad Seeds najavili su svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji i Europi od 2017., s 27. nastupa u 17 zemalja ove jeseni. Bend se naširoko smatra jednim od najvećih svjetskih izvođača uživo, stoga će najavljeni nastupi biti jedni od najiščekivanijih u 2024.



Turneja počinje 24. rujna u Oberhausenu u Njemačkoj i završava u Parizu 17. studenog, a datumi uključuju i šest nastupa diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Nick Cave & the Bad Seeds u zagrebačkoj će Areni nastupiti u utorak, 15. listopada. Turneja slijedi nakon izdavanja njihova 18. studijskog albuma “Wild God” 30. kolovoza. Novi album nedavno je najavljen uz objavu naslovne pjesme, stoji u priopćenju.

- Nikad ne razmišljam o tome kako će ploča izići uživo, to mi baš nikada ne pada na pamet. Proces pisanja stihova previše je težak da bi se takve ideje uzele u obzir. Ali, kada slušam “Wild God”, mislim da zaista možemo napraviti nešto epsko s ovim pjesmama uživo. Stvarno smo uzbuđeni zbog toga, ploča jednostavno izgleda kao stvorena za pozornicu - izjavio je Cave.

Bend će svirati novi materijal zajedno s pjesmama iz svog velikog kataloga. Predgrupe diljem turneje bit će Dry Cleaning, The Murder Capital, koji dolaze u Zagreb, te Black Country i New Road, a novi album bit će objavljen 30. kolovoza.

- Nadam se da će album imati učinak na slušatelje kakav je imao na mene: grune iz zvučnika i ja sam potopljen njime. To je komplicirana ploča, ali je također duboko i radosno zarazna. Nikada nema masterplana kada snimamo. Ploče zapravo odražavaju emocionalno stanje pisca i glazbenika koji su ih svirali. Slušajući ovo, ne znam, čini se da smo sretni - rekao je Nick Cave.

U deset pjesama bend pleše između konvencije i eksperimentiranja, skrećući ulijevo i zaobilazeći smjerove koji povećavaju bogatstvo slika i emocija u Caveovim pričama koje dišu dušu. To je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanjem i poletom. Postoje trenutci koji se s nježnošću dotiču prošlosti the Bad Seedsa, ali oni su prolazni i služe samo za prožimanje nemilosrdnog i nemirnog kretanja benda prema naprijed.

Nadolazeće izdanje producirali su Cave i Warren Ellis, a miksao Dave Fridmann. Cave je počeo pisati album na Novu godinu 2023. sa sesijama u Miravalu u Provansi i Soundtreeju u Londonu, the Bad Seeds dodali su svoju jedinstvenu alkemiju uz dodatne nastupe Colina Greenwooda (bas) i Luisa Almaua (gitara). “Wild God” će biti objavljen u partnerstvu sa streamingom Play It Again Sam, na CD-u te na standardnom i ograničenom izdanju vinila.

Ulaznice za zagrebački koncert Nicka Cavea & the Bad Seedsa u prodaji su preko stranice www.eventim.hr., a za koncerte u ostatku Europe dostupne su na https://www.nickcave.com/tour-dates/. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike