Dome slatki dome
IZBJEGNITE POGREŠKE U UREĐENJU

Boje koje se ne smiju kombinirati
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Umjesto ovih kobnih parova stručnjaci su preporučili bolje kombinacije za sparivanje

Samo jedna sitnica može potpuno pokvariti dojam cijele prostorije. Kako prenosi portal Livingetc, dizajneri interijera otkrili su četiri kombinacije boja koje nikako ne biste trebali kombinirati u istoj prostoriji.



Iako veliki kontrast može biti idealan način za dodavanje karaktera i stila svom domu, dobro razmislite prije nego što se odlučite na kombinaciju ružičaste i crne. Kombinacija tih boja može djelovati preekstremno, naročito ako se previše koriste. Mogu stvoriti jak kontrast koji nije idealan za interijere, pogotovo ako se koristite svijetlim tonovima. One se međusobno poništavaju na upečatljiv način i stvaraju neugodnu sliku. Umjesto toga ružičastu uparite s neutralnim tonovima kao što su siva, bež, pa čak i smeđa za pravi vizualni balans, savjet je dizajnerice Jane Lockhart.

Narančasta i žuta odlične su za interijere i mogu dodati dozu jeseni u vaš dom, ali ne biste ih trebali kombinirati. To je zato što mogu stvoriti prostor u kojem je teško boraviti.

- Previše su uznemirujuće kada su u kombinaciji. Međutim, ako želite uvrstiti narančastu, možete je upariti sa smeđom, tamnoplavom ili gotovo crno-zelenom za opuštajuću paletu - objasnila je Lucie Ayres, osnivačica 22 Interiors.

Dizajnerica interijera Grey Joyner istakla je kako ljubičastu i narančastu nije dobro zajedno koristiti za dom. Ona je objasnila da je kombinacija ovih boja odlična za dresove sportskih ekipa. Dizajnerica Sarah Barnard dodala je da se u interijeru koriste prirodnije nijanse ljubičaste, a uz njih svakako možete kombinirati zelenu, bijelu i ružičastu.

- Dobra je ideja odabrati prirodne nijanse poput patlidžana, lavande i jorgovana za prizemniji učinak, posebno za one koji se boje prezasićenih prostora dok traže pozitivne osjećaje radosti i mirne ljubičaste boje - istaknula je Barnard.

Kombinacija crvene i zelene boje ostavlja dojam da ste u novogodišnjem raspoloženju. Stoga, ako želite imati crvenu boju u svom domu, radije je kombinirajte sa sivom, jer ona može takoreći prizemljiti crvenu i stvoriti dojam ugodnijeg prostora. No, ako baš volite kombinaciju zelene i crvene, postoje načini kako da ih kombinirate.

- Postoje mnoge nijanse crvene i zelene koje se lijepo slažu, kao što je svjetlozelena s hrđavocrvenom, koja izgleda nevjerovatno. Sve je u izbjegavanju primarnih boja i igranju nijansama ako želite izbjeći blagdanski ugođaj - istaknule su dizajnerice interijera Jenna Choate-James i Mariana Ugarte.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike